Közélet

Együttműködő al-Kaida

Az al-Kaida - együttműködve más szélsőségesekkel és drogkartellekkel - valójában saját légiflottát üzemeltet. Nem meglepő módon a - leselejtezett magángépekből és utasszállítókból álló - gépekkel fegyvereket és kábítószert csempésznek, mégpedig Latin-Amerikából Afrikába.

A Reuters hírügynökség birtokába jutott, az amerikai belbiztonsági minisztérium által 2008-ban készített jelentés szerint az Atlanti-óceánt rendszeresen szelik át szélsőséges szervezetek és drogkartellek tulajdonában lévő gépek. Mivel az elmúlt években szigorodtak a repülőtéri ellenőrzések, a csempészek új módszereket kerestek. A flotta Latin-Amerikából szállít kábítószert és fegyvert Afrikába az al-Kaidához tartozó radikális csoportoknak a latin-amerikai szélsőségesektől és drogbandáktól. A kábítószer aztán az európai piacokra kerül, a nyereség pedig a szélsőséges szervezeteket gazdagítja.

A titkos flottának egyebek között két leselejtezett Boeing 727-es utasszállítója is van, amelyek egyenként 10 tonna árut képesek szállítani. A jelentés szerint a csempészrepülők között a levegőben tankolni képes gépek is vannak. A nemzetközi hálózat gépei általában hamisított papírokkal repülnek. A latin-amerikai és az afrikai repülőterek személyzetét lefizetik.

A globusz.net jelentése szerint szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szegény afrikai országokba érkező fegyverszállítmányoknak is szerepe lehet benne, hogy az al-Kaida az elmúlt években hídfőállást építhetett ki a kontinens több országában. Mivel az afrikai országok szegények, ezért csak nyugati segítséggel van esély a terroristák érdekeit szolgáló nemzetközi csempészhálózat felszámolására - mutat rá a jelentés.

drogcsempészet al-kaida
Kapcsolódó cikkek