Közélet

Ötvenmilliós alap a nyelvtörvény áldozatainak

Jóváhagyta ma a kormány azt az 50 millió forintos alapot, amelynek célja, hogy védelmet nyújtson a szlovák nyelvtörvény áldozatainak.

A pénzügyi alap létrehozásának szándékát már a nagy vihart és a szlovákiai magyarság körében félelmeket kiváltó pozsonyi jogszabály megalkotása után jelezte a miniszterelnök.

„Lehet, hogy idealista vagyok, de talán erre a pénzre nem lesz szükség, mert Szlovákia mellőzi a büntetéseket. Meglátjuk, hogy meddig lesz elég ez a pénz” – fogalmazott Bajnai Gordon.

A kormányfő hozzátette: az elképzelések szerint az alap nyitott lesz, vagyis magánszemélyek, intézmények, civil szervezetek és vállalatok egyaránt csatlakozhatnak hozzá, hozzájárulva ezzel a magyar nyelv védelméhez.

A kormány a támogatással is kifejezésre kívánja juttatni: elfogadhatatlan, hogy a mai Európában az anyanyelv használatát egy ország hatóságai adminisztratív eszközökkel és pénzbírsággal akarják korlátozni. Az alapba befolyt pénz a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalához kerül, amely mintegy nyolcvan ottani civil szervezetet tömörít.

 


 

Szlovák Bajnai Gordon alap nyelvtörvény
Kapcsolódó cikkek