Közélet

Vészesen fogy a beszorult Mars-robot ideje

A Spirit Mars jármű homokcsapdába szorult és több hónapos kísérletezés ellenére sem képes kiszabadulni. A NASA tudósai mindent elkövetnek, hogy újra mozgásba hozzák a robotot, mivel energia tartalékai egyre fogynak.

A Spirit és társa, az Opportunity már rég túlteljesítették az eredetileg meghatározott 90 napos élettartamot, de a NASA Jet Propulsion laboratóriumának munkatársai szeretnék továbbra is működésben tartani a két Mars-járművet. Az Opportunity-vel nincs gond, jelenleg éppen az Endeavour nevű hatalmas kráter felé tart és közben vizsgálatokat végez.

A Spirit azonban jobb napokat látott a Space.com megfogalmazása szerint. Május hatodikán akadt el a mély marsi homokban és azóta sem volt képes kiszabadulni. Ráadásul időközben két kereke is működésképtelenné vált, így hat helyett most négy kerékkel próbálja kiszabadítani magát úgy, hogy a jobb oldalon csak egy kereke mozog.

A NASA munkatársai most újabb módszerekkel kísérleteznek, megpróbálják hátrafelé mozdítani a járművet és robotkarjával a homokot a bal első kerék alá söpörni. A Spirit ideje azonban fogyóban van, mivel napelemei egyre kevesebb fényt képesek tárolni, ahogy rövidülnek a napok a Marson.

jármű Mars spirit
Kapcsolódó cikkek