Közélet

Vitát kavart a Gyeneseivel való szövetség a somogyi MDF-ben

A Somogy megyei MDF választmányának pénteki ülésén óriási vita kerekedett a Gyenesei István vezette Somogyérttel kötendő esetleges szövetségről – értesült a sonline.hu.

Az Index információi szerint a megyei választmányi ülésen már meg is állapodtak Gyenesei Istvánnal, a Gyurcsány-kormány egykori önkormányzatokért és sportért felelős miniszterével, a jelenlegi országgyűlés egyetlen független képviselőjével, aki négy éve is az MDF támogatásával jutott be a parlamentbe. A megállapodás szerint a hat somogyi választókerületéből háromban a Somogyért jelöltjei – köztük a 6. számúban Gyenesei István – indulnának.

„Az MDF-et a demokratikus politikai közép szervezett megjelenítőjének tartjuk. Józansága és szókimondása nélkülözhetetlen a parlamentben” - áll a közleményben, melyet Gyenesei István juttatott el a sonline.hu szerkesztőségéhez. „A Somogyért, mint szervezet nem köt választási szövetséget más jelölő szervezetekkel, de a jelöltjeink második helyen elfogadhatják olyan, a politikai centrumban lévő szervezetnek a támogatását, amely számára az ország sorsa, s nem a párt pillanatnyi érdekei a fontosak. A Somogyért Szövetség legkorábban január 27-i közgyűlése, az érintett jelöltjeink kérésének figyelembe vételével egyenként fog dönteni a jelölés elfogadásáról. Ez esetben mindhárom jelöltünk a Somogyért és az MDF közös jelöltje lenne” – szól a közlemény.

A sonline.hu információi szerint az MDF megyei választmánya pénteki ülésén óriási vita kerekedett a Somogyérttel kötendő esetleges szövetségről.

A jelenlévők egyik fele – a lap úgy tudja, ők voltak valamivel többen – végül is rábólintott a tervezetre, a választmány másik fele azonban nem tudja elképzelni az együttműködést.

– Ez nem a somogyi MDF, hanem az országos akarata – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő választmányi tag. – Ők akarják ránk erőszakolni a szövetséget, s állítják, enélkül nem tudnánk még a szabad demokratákkal közösen sem jelölteket állítani. Ezzel szemben minden választókörzetre van több jelölt is, kettőről tulajdonképpen már meg is állapodtunk a helyi SZDSZ-szel: a kettesben szabad demokrata, a hármasban fórumos képviselőjelölt lesz, a többiről pedig a jövő pénteki választmányi ülésen tárgyalunk.

A sonline.hu úgy tudja, a somogyi MDF leginkább azért ágáll a Somogyért ellen, mert Gyenesei István nem hajlandó lemondani a névhasználatról, a hatos körzetben említés szintjén sem jelenhetne meg az MDF, míg a négyesben és az ötösben csak a somogyértes jelöltek támogatójaként.

– Bár az országos vezetés láthatóan nem ezt akarja, - tette hozzá a választmányi tag –, ha rajtunk múlik, bizonyosan a Somogyért nélkül lesz MDF-SZDSZ együttműködés Somogyban.

Hasonlóképpen vélekedett Pintér Lóránd, a liberálisok megyei elnöke is, aki szintén nem tud az MDF és Somogyért Szövetség közötti megállapodásról.

- Az SZDSZ és az MDF országos és helyi szinte is tárgyal, ez nem titok – mondta Pintér Lóránd.  - Az egyeztetéseken a Somogyért szóba sem került, belépésükkel új helyzet állna elő. Bizonyos érdekköröknek valószínűleg jó lenne, ha Gyenesei Istvánékkal meg tudnának egyezni, ám akkor az SZDSZ-szel is újra kellene tárgyalnia a Fórumnak. Bár a választmányunk ezzel nem foglalkozott, így a véleményét sem ismerhetem, de személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy együttműködjünk a Somogyérttel.

Somogy megye SZDSZ mdf Gyenesei István
Kapcsolódó cikkek