Közélet

Atomkísérleteket hajtott végre saját katonáin Franciaország

Egy titkos francia katonai jelentés szerint a katonákat szándékosan sugárfertőzésnek tette ki a hadsereg, hogy így tesztelje az atomszennyezés fizikai és pszichés hatásait.

A Le Parisien által idézett titkos dokumentumok igazolják, hogy a kísérletek során szándékosan tették ki sugárzásnak a katonákat. A BBC által idézett jelentés szerint a francia hadsereg egyes tagjai a hatvanas évek óta panaszkodnak arról, hogy kísérleti egerekként használták őket és nem kaptak megfelelő védelmet a sugárzás ellen.

A francia kormány hosszú ideig tagadta, hogy tudomása lenne a kísérletekről, de végül mégis elfogadott egy jogszabályt a veteránok kárpótlására. A felmérés a kilencvenes években készült katonai dokumentumok alapján, de Hervé Morin védelmi miniszter úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nem volt tudomása erről a kutatásról. A miniszter ennek ellenére leszögezte, hogy az érintett katonák csak nagyon enyhe sugárzásnak voltak kitéve.

Patrice Bouveret, a kutatás vezetője hangsúlyozta: most bizonyosodott be először, hogy a francia hadsereg szándékosan tett ki katonákat nukleáris sugárzásnak.

hadsereg atomkísérlet Francia nukleáris
Kapcsolódó cikkek