Akkor Vellai Györgyike két és fél évi, Vajda László egy év nyolc hónapi szabadságvesztést kapott.
Másodfokon Vellaira hét-, Vajdára hatévi börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla. Ezt a döntést azonban a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálata során hatályon kívül helyezte, és új másodfokú eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.
Az ingatlanfejlesztéssel, értékpapír-forgalmazással felfutó, majd csődbe jutó Globex kapcsán 1998-ban rendelt el nyomozást a rendőrség. Vajda Lászlót és Vellai Györgyikét – nemzetközi elfogatóparancs alapján – 1999 tavaszán Németországból hozták haza, és helyezték előzetes letartóztatásba. A rendőrség 2001 februárjában fejezte be a nyomozást. Vellai Györgyike és Vajda László 2002 júniusában sikkasztás, hűtlen kezelés, tőkebefektetési csalás vádjával állt a bíróság elé. Az ügyészség szerint Vellai Györgyike fiktív szerződéseket írt alá azzal a céllal, hogy a valóságosnál kedvezőbb színben tüntesse fel a cég gazdasági helyzetét, és közreműködött olyan értékpapírügyletekben, amelyekben nem létező részvények cseréltek gazdát. Az általuk és nyolc társuk által okozott kár a vádirat szerint meghaladta a hatmilliárd forintot.
A Globex-ügy sok száz kisbefektetőt károsított meg, és több önkormányzat – különösen a 3,5 milliárd forintnyi értékpapír kezelését a Globex brókercégre bízó Sopron – költségvetését rendítette meg.
Tegnap a jogerős ítélet indokolásakor elhangzott: az ügyben bizonyított és meg nem térült kár 2,5 milliárd forintra tehető. Ebből 800, illetve 400 millió két befektetési alap, 600 millió a Postabank, több mint 470 millió a XI. kerületi önkormányzat, 300 millió pedig a kisbefektetők sérelmére következett be. Sopron kára viszont megtérült. VG