Közélet

Előzetesből is lehet a Jobbik képviselője Budaházy

Büntetett előéletű politikusok is lehetnek képviselőjelöltek, illetve képviselők.

A múltban elkövetett bűnök miatt nem tiltják el őket, ha már leülték büntetésüket. Az alkotmány csak két kizáró okot sorol fel - mondja Tóth Zoltán választási szakértő. Ezek szerint nem lehet se képviselőjelölt, se képviselő az, aki szabadságvesztését tölti, vagy ha a bíróság jogerősen eltiltotta a közügyek gyakorlásától - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Nem akadály tehát, ha valaki előzetes letartóztatásban van. Ilyen például a terrorizmussal gyanúsított Budaházy György esete. A hírek szerint Budaházy fontolgatja indulását a választásokon. Igaz, már született jogerős bírósági ítélet vele szemben az Erzsébet híd blokádja miatt, de csak pénzbírságra és közmunkára ítélték, ezek pedig nem kizáró okok.

Ugyancsak lehet képviselőjelölt az MSZP listáján szerepelő a Hatvani Csaba, akit a terézvárosi ingatlanügy és a kerékbilincselési botrány miatt gyanúsított meg a rendőrség. Budaházy György állítólag abban bízik, ha képviselőjelölt lesz, akkor fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást, hiszen mentelmi jogot kapnak a jelöltek is. A választási szakértő viszont azt mondja, a mentelmi jog csak a jelölés után elindult büntetőeljárástól védi a politikusokat.

budaházy györgy országgyűlési választások Jobbik
Kapcsolódó cikkek