Közélet

Fidesz ígéretek az infokom iparágnak

Alig néhány hónapja még szelid optimizmussal üdvözölte az informatikai vállalkozásokat tömörítő szakmai szövetség(IVSZ) az ágazat következő 4-5 évét meghatározó akciótervet, amit még a jelenlegi kormánnyal együtt dolgoztak ki és fogadtak el. A héten viszont a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjával közösen kiadott állásfoglalás már igen kemény szavakkal illeti a kormányzati infokom politikát, nem kímélve az akcióterv egyik kulcselemét a Nemzeti Digitális Közmű(NDK) projektet sem.

Az elmúlt négy év hazánkban az infokommunikáció szempontjából alapvetően elvesztegetett időszak volt. A Kormány minimális forrást sem tudott biztosítani az ország versenyképessége szempontjából oly fontos információs társadalom és infokommunikációs iparág fejlesztésére, vagy legalább annak szinten tartására.

A Kormány munkájára e tekintetben leginkább a digitális írástudatlanság és digitális süketség volt jellemző. Az EU források jobb felhasználásával, egyértelmű és több évre szóló kormányzati infokom stratégia végig vitelével és a stratégiához kapcsolódó transzparens közbeszerzésekkel sokkal jobb eredményt lehetett volna elérni.

Az információs társadalom fejlesztése területén olyan kiemelt programok szűntek meg, vagy vegetálnak támogatás és forrás hiányában, mint a Netrekész, az e-Magyaroszág pontok, Teleházak vagy az IT Mentor. Az információs társadalom fejlesztését, az e-Befogadás ügyének felkarolását is inkább az üres kommunikáció mintsem a tettek jellemezték. A
ciklus végén megálmodott szélessávú fejlesztési program, a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) - a már rendelkezésre álló hazai és Uniós - forrásait is szétkapkodták a különböző iparági lobbik - áll az ennek kapcsán kiadott kommünikében.


A szakma minden erőfeszítése ellenére, sem hazai sem Európai Uniós forrást nem biztosított a Kormány a hazai kis- és közepes vállalatok digitális írástudásának fejlesztését, hatékonyabb és gazdaságosabb működését megcélzó képzési programra. Az iparág fejlődését leginkább a szakemberhiány, a mérnök és informatikus képzések gyenge minősége és mennyiségi korlátja, a speciális képzések teljes hiánya akadályozta. Ennek következtében ma, a válság ellenére is kb. 4-5000-re tehető az iparágban a potenciális munkaerő hiánya.

A közbeszerzésekben a Kormány a technikai lehetőségek és törvényi kötelezettség ellenére sem építette ki az elektronikus közbeszerzés rendszerét. Nem indult el számos kiemelt projekt, mellyel az ország számára több tízmilliárdos megtakarítás, vagy bevétel növekedés lett volna elérhető (pl. egészségügyi kártya, elektronikus autópályadíj).  A Fidesz szakpolitikusai az állásfoglalás kapcsán, feltéve ha a párt alakíthat kormányt sok mindent megígért a szakmának.

Az infokommunikációt kiemelt területként és ágazatként kívánják kezelni, kiemelten a társadalom felkészítését, a tartalom, az alkalmazások fejlesztését tekintik feladatuknak. Végrehajtják az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket is. A Fidesz valódi e-közigazgatási szolgáltatásokat bevezetését is ígéri, amihez megfelelő szabályozási környezetet is ígér. Ígéretekből eddig egyik kormányciklus alatt sem volt hiány, a lényeg majd legyen bármilyen párt is kormányon a megvalósításon lesz.

EU kormány infokom Fidesz Nemzeti Digitális Közmű
Kapcsolódó cikkek