Közélet

Horn: reménytelen az SZDSZ helyzete

Horn Gábor szerint nem lehet bevinni egy hiteles liberális pártot az MDF-et fölemésztő Dávid Ibolya pártelnök és a magát most konzervatívnak mondó Bokros Lajos mögé.

A politikus úgy véli: a liberális értelmiség árulása, hogy Bokrost megmentőnek látja. A pártját rendszerint kritizáló, abból mégis kilépni képtelen Horn kizártnak nevezte, hogy a főpolgármesternek személyes felelőssége legyen az ügyben. Politikai pedig szerinte mindannyiuknak van

Ötszázmillió forint alatt nem lehet megcsinálni egy normális országos kampányt – jelentette ki Horn Gábor a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Ebben korábban Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azt mondta: egy biztos, hogy pártja kampánykiadásai nem haladják meg a törvényben rögzített 386 millió forintos korlátot. Mint mondta: az SZDSZ-szel arányosan állják a kampányköltségeket, és utólag számolnak el. Kerék-Bárczy egyébként azt állította: nem ismeri a BKV-botrány kapcsán őrizetbe vett Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester főtanácsadóját, soha nem találkozott vele. Horn bevallotta, hogy ismeri M. Ernőt, és furcsának nevezte a fórum szóvivőjének kijelentését.

Horn Gábor egyébként azt mondta: tudomása szerint Mesterházy Ernő szerepet vállalt abban, hogy létrejött az MDF-SZDSZ választási együttműködés. Egyértelművé tette: azok közé tartozik, aki nem támogatja az MDF-SZDSZ szövetségét. Hangsúlyozta: egy párt ne adja fel az önállóságát! Lehet csinálni egy olyan liberális pártot, mely erősebb, mint a mostani – vélte a liberális politikus, aki azzal az újságírói megállapítással egyetértett, miszerint nem a liberalizmus bukott meg, hanem a liberalizmus képviselete, azt ugyanakkor nem osztotta, hogy pártjának mélyrepülése a határon túli magyarságról való megfeledkezés, az SZDSZ-es vezetők arroganciája és a korrupciós ügyeknek köszönhetők.

Mint mondta: tagja marad az SZDSZ-nek, de reménytelennek látja annak helyzetét. "Nem hiszem, hogy a pártot maga alatt fölemésztő MDF-elnök Dávid Ibolya, és a magát most konzervatívnak valló Bokros Lajos mögé be lehet vinni egy hiteles liberális pártot" – érvelt a politikus, aki úgy vélte: a liberális értelmiség tévedése, hogy a Bokros a megmentő.

Elismerte, hogy az SZDSZ nem volt elég bátor ahhoz, hogy elérje, piaci alapokra helyezzék a közlekedési társaságot.
Demszky Gábor

Kizártnak nevezte azonban, hogy a főpolgármestert is elérje a BKV-botrány. Úgy fogalmazott: "30 éve ismerem Demszkyt, soha semmilyen hasonló ügyben nem vett részt, kizártnak tartom, hogy személyes felelőssége lenne az ügyben, politikai felelőssége pedig mindannyiunknak van, ezt szenvedtük el a tavalyi európai parlamenti választásokon és ezt szenvedjük el a mostani országgyűlési választásokon" – hangoztatta Horn.

SZDSZ mdf Horn Gábor
Kapcsolódó cikkek