Közélet

Kiosztották "Az év üzletembere" díjakat

Az idén immár hetedik alkalommal, ünnepélyes gálaest keretében adták át az Ernst & Young „Entrepreneur Of The Year” (Az év üzletembere) díjakat.

A Független Bíráló Bizottság döntése értelmében 2009-ben:

„Az év üzletembere” Bodrogai Ferenc, a Forest Papír Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója,
a „Példakép” Tóth József Péter, a Lipóti Pékség tulajdonosa, ügyvezető igazgatója,
a „Merész újító” Matheidesz Réka, a WAMP (Wasárnapi Művész Piac) alapítója, ügyvezető igazgatója,
a „Jövő ígérete” Perger Péter, NetPincér.hu alapítója, ügyvezetője lett.

„Külön öröm számunkra, hogy a 2009-es pályázatok között nagy számban találtunk a hazai kis- és középvállalati szektort képviselő, valódi magyar márkákat és újításokat. Ezt a vonalat tükrözi az idei díjazottak névsora is, akiknek tevékenységére méltán lehetünk büszkék. A kategóriák nyertesei a válság ellenére erősödni, fejlődni tudtak, 2009-ben is nagy értékű beruházásokat hajtottak végre és külföldön is terjeszkedtek. A folyamatos megújulásra törekvés és a szűkebb környezetük iránt érzett felelősségtudat is mind-mind hozzájárult sikereikhez” – mondta el Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója az Ernst & Young „Entrepreneur Of The Year” (Az év üzletembere) díj kapcsán.

Az Ernst & Young világszerte nagy presztízsű, nemzetközi védjegyoltalommal ellátott üzleti elismerésének hazai díjazottjait minden évben egy Független Bíráló Bizottság választja ki, nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján. A döntésben a díjazott által vezetett társaság eredményei mellett a stratégiai szemlélet, a személyes integritás, a kockázatvállalási hajlandóság, a nemzetközi hatás, valamint az innovációhoz való hozzáállás is fontos szerepet játszik.

Az Ernst & Young „Az év üzletembere” fődíjat idén, Bodrogai Ferenc, a Forest Papír Kft. ügyvezető igazgatója vehette át. „A nyertes üzletember vállalkozását egy újszerű gondolat, üzleti ötlet ihlette. Ez annyira erős volt, s oly meggyőződéssel hitt elképzelésében, hogy feladta a biztos felsővezetői beosztását, és belevágott az álom megvalósításába. Munkája eredményeképpen ismert, hazai márkát épített fel és minőségi, újszerű terméket hozott létre. Innovatív hozzáállásának és folyamatos megújulni vágyásának köszönhető, hogy cége a multinacionális versenytársak mellett is stabil, növekvő vállalkozásként működik. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben stratégiai gondolkodását és előrelátását mi sem tükrözi jobban, mint a közel 30 százalékos árbevétel növekedés. Üzlet- és magánemberként is egyik elsődleges célja a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztése, támogatása: ezt szem előtt tartva alapította meg a Magyar Termék Kht-t, és hívta életre a kiváló minőségű, magyar termékeket tanúsító védjegyet” – indokolta döntését a Független Bíráló Bizottság.

Bodrogai Ferenc vállalkozói erényei közé tartozik a szakma és a piac átfogó ismerete, a stratégiai gondolkodás, az innovációs képesség, a csapatépítés iránti elkötelezettség, a szociális érzékenység, és a nagy munkabírás. A Forest Papír Kft-t lakossági papíripari termékekre szakosodott kereskedelmi vállalatként indította 1994-ben. A gyorsan bővülő forgalom egy év alatt megteremtette a saját gyártás megszervezéséhez szükséges piaci alapokat. Társadalmi szerepvállalásai közül a „Magyar Termék" tanúsító védjegyet kezelő közhasznú társaság megalapítását, valamint a „Forest Suli Olimpia" szervezését és finanszírozását értékelték.

„Az év üzletembere” díjat korábban Gerendai Károly (2008), Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Dr. Kürti Sándor (2004) és Dr. Csányi Sándor (2003) vehette át.

A „Példakép” különdíjat idén Tóth József Péter nyerte el. A Lipóti Pékség alapítója, és mai napig operatív irányítója, 1992-ben indította el vállalkozását, a kis Győr-Moson-Sopron megyei szülőfalujában, Lipóton, ahol azóta él, és 2006 óta már a falu polgármestereként is ténykedik. A franchise lánc országszerte 82 mintaboltból áll, csak a fővárosban harminckettő működik. A minőség alappillére a kézi, hagyományos kenyér és pékáru gyártás, amely tradicionális ízeket és különleges élményt nyújt. Sikerrel vette fel a versenyt a multinacionális áruházláncokkal, vállalkozása és márkája egyet jelent a hagyományok megőrzésével és az értékteremtéssel. Rengeteg időt, energiát és anyagi forrást fordít a vidéki kulturális és társadalmi élet fejlesztésére.

Matheidesz Réka, a „Merész újító”, a WAMP (Wasárnapi Művész Piac) egyik alapítója, ügyvezetője, stratégiai vezetője. A WAMP létrehozásával újfajta együttműködési modellt kívánt Magyarországon meghonosítani, amelynek alapja a tervezők, a gazdasági szereplők és a nagyközönség közötti összefogás. A WAMP lehetőségeket teremt a tehetséges tervezőknek, hogy nemzetközi szinten is érvényesülhessenek. Hazánkban elsőként, sikerrel fogta össze ezt a szerteágazó területet, megmutatta, hogy a művészet egyszerre lehet az üzleti és a társadalmi-kulturális értékteremtés eszköze.

A „Jövő ígérete”, Perger Péter a 90-es évek végén egy népszerű, felhasználóbarát internetes vállalkozást szeretett volna elindítani társával. Az ötletelés eredménye a NetPincér.hu lett, egy világszerte egyedülálló internetes ételrendelési oldal, amely a házhoz szállító éttermek kínálatát fogja össze. A siker ellenére nem fordított hátat eredeti szakmájának sem, ma is Perger Péter tartja kézben a NetPincér informatikai rendszerterveinek elkészítését. A hazai online vállalkozások, illetve általában a kis- és közepes vállalatok nagy részét megelőzve már 2004-ben megkezdte a NetPincér regionális kiterjesztését, s jelenleg 8 országban üzemelteti az ételrendelési gyűjtőportálját.

Az Ernst & Young Entrepreneur Of The Year (Az év üzletembere) díj kiírásának megfelelően Bodrogai Ferenc képviseli 2010-ben Magyarországot az Ernst & Young „World Entrepreneur Of The Year” gáláján Monte Carlo-ban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.

Az évente megújuló Független Bíráló Bizottság tagjai a magyar tudományos, illetve a gazdasági élet kiemelkedő szereplői, akik maguk is élen járnak példaértékű üzleti magatartásukkal, vagy tudományos munkásságukkal. Az idei Független Bíráló Bizottság elnöke Dr. Chikán Attila a Corvinus Egyetem tanára, a Versenyképességi Kutató Központ igazgatója. A grénum további tagjai dr. Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, és a 2005-ös „Példakép” díjazott, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója, 2008-ban „Az év üzletembere,” Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója és Tarsoly József, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

Az Ernst & Young Entrepreneur Of The Year (Az év üzletembere) program támogatói a Provident Pénzügyi Zrt. és az SAP Magyarország, a médiatámogatói pedig a Tv2, a Figyelő, a FigyelőNet, a Klubrádió, a Világgazdaság, a Heti Válasz, valamint a Manager Magazin.

év üzletembere díj
Kapcsolódó cikkek