Közélet

Nem lesz kötelező eredetiségvizsgálat a műszakin?

A Népszabadság értesülése szerint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszté­riumban (KHEM) már elkészült a jogszabálytervezet, amely megszüntetné a 2007-ben bevezetett integrált műszaki vizsgát. Vagyis, a jövőben csak az autósok kérésére végeznék el a műszaki vizsga keretében az eredetiségvizsgálatot.

A napilap pénteki száma ismerteti, hogy az autók adásvételéhez kötelező eredetiségvizsgálat azonban változatlanul fennmarad. A szaktárca ezzel elsősorban annak a 300 ezer autósnak akar kedvezni, aki olyan 2006 után vásárolt autóval közlekedik, amely még nem esett át eredetiségvizsgálaton.

Az ő autóikon - a ma hatályos szabályok szerint - a soron következő műszaki vizsgán közel húszezer forintért kötelezően elvégeznék az eredetiségvizsgálatot is.

Az érintettek felháborodása azonban a jelek szerint meghátrálásra késztette a szaktárcát, amely bevallottan "a botrány negatív politikai hatásait csökkentendő" készül beszüntetni az integrált vizsgálatot, amely szakértők szerint az autósok többségének kedvezőbb. Így az eddig eredetiségvizsgálaton át nem esett autók tulajdonosainak továbbra is csak akkor kell ellenőriztetniük járművük alváz- és motorszámának és más azonosítóinak valódiságát, ha el akarják adni a járművet - írja a napilap.

A Népszabadság szerint a hatályos szabályozás megváltoztatásával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nem ért egyet, a tárcaközi vitáról pedig sem a KHEM, sem az IRM nem nyilatkozott.

eredetiségvizsgálat műszaki
Kapcsolódó cikkek