Közélet

Orbán Viktor a gazdaságpolitikáról - videó

A Fidesz elnöke gazdasági szakembereknek tart ma negyed 11-től beszédet. A fő kérdés: milyen gazdasági programra számíthat az ország.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt elhangzott beszédében kiemelte: Ma a kétharmados többségről szóló spekuláció idő előtti, a magyar néplélek azonban szeret a nem megválaszolható kérdésekre szeret koncentrálni. "Már vesztettem választást azzal, hogy felcseréltem a sorrendeket".

A Fidesz elnöke, volt miniszterelnöke, s jelenlegi kormányfőjelöltje - a Világgazdaság Online által élőben, videón is közvetített - beszédet tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában.

Konkrét költségvetés-, támogatáspolitikai, adózási vagy egyéb kérdésekben vélhetően még mindig nem vall színt Orbán Viktor, dacára annak, hogy ma tényleg gazdasági szakemberek előtt, a hazai vállalati kört - s a preferált kis- és középvállalatok tömegét is - tömörítő MKIK-hoz látogat el. Már csak azért sem, mert korábban a párt jelezte, március 15-e után hozzák majd csak nyilvánosságra az április 11-i választásokra érvényes programot. A pártelnök évértékelő beszédében is csak elvi kérdésekről beszélt, igaz, utóbb, interjúiban egy-egy részletről is szót ejtett. Egyelőre ebből, és más Fidesz-prominensek eddigi megnyilvánulásaiból lehet csak kiolvasni várható irányokat.

Például az egyik vezető Fideszes gazdaságpolitikusnak tartott Varga Mihály egy hetilapnak adott interjújából is kiderülnek dolgok. Ebben a volt pénzügyminiszter a többi között arról beszélt, hogy Magyarország 2015-ben vezetheti be az eurót. Ehhez két évvel korábban kell csatlakozni az ERM II rendszerhez, aminek az előfeltétele a maastrichti kritériumoknak való megfelelés.

Ahhoz pedig szigorú és feszes költségvetési politikára van szükség . S habár a Fidesz többször jelezte: az idei hiány szerinte a Bajnai-kormány által felvállalt 3,8 százaléknál jóval magasabb lehet (akár a 7-7,5 százaléka), a nemzetközi partnerek - mint az IMF - nyilatkozataiból az derül ki, hogy a velük folytatott tárgyalásokon valamifajta szigort azért ígért a Fidesz is.

Mindebből pedig az következik, hogy a korábban a párt által beígért adócsökkentésre csak kompenzációval nyílhat mód. Más szóval, ha például - ahogy az említett interjúban Varga szavaiból kiolvasható - csökkentik a társasági adót és a járulékokat, illetve a beruházásokhoz a jelenleginél nagyobb iparűzési kedvezményt adnának, akkor valahol a büdzséből így kieső bevételeket pótolni kell. A vagyonadó ismételt bevezetésével biztosan nem - ezt a párt ugyanis hivatalosan élesen elutasítja.

Az is valószínűsíthető Varga és más Fideszesek nyilatkozataiból, hogy az adópolitikát a munkahelyteremtés célját szem előtt tartva alakítják majd. Orbán maga ma is minden bizonnyal elmondja: tíz év alatt egy millió munkahelyet kívánnak teremteni, azaz évente százezret. Kérdés, milyen eszközökkel, hiszen az államot karcsúsítani ígérik, tehát az ott megszűnő munkahelyeket is pótolniuk kell valamilyen módon. Annyit lehet tudni, hogy főként az agrárszektor, az építőipar és a vendéglátás-turizmus ágazatokban látnak lehetőséget jelentős mértékű munkahelyteremtésre.

Orbán valószínűleg ma is szóba hozza tervét: egy "zöldbank" létrehozását, amely a panel-felújítási programot és az átállást finanszírozná az energiatakarékos fűtésmódokra. Részletek nem ismertek, de az 1998-2002-es Fidesz-kormányzás lépéseiből kiindulva, bizonyára egy kalapba teszik össze az e célra különféle forrásokból és helyeken eleve rendelkezésre álló forrásokat, és ezt egy helyről biztosítják majd (terveik szerint "ingyen") a lakosságnak. (Mint emlékezetes, a Széchenyi Terv lényege is ez volt: a fellelhető összes pályázatot és pályázati forrást gyűjtötték egy helyre.)

A kormányfőjelölt várhatóan érinti majd a kormányzati szervezet átalakítását (csúcsminisztérium, kevesebb minisztérium), a lakáspolitikát, az egészségügyet (amelyről csak részletkérdésekről esett eddig szó, például, hogy a felére szándékoznak csökkenteni a várakozási időt); a közbiztonságot (3000-3200 új rendőrt ígérnek);  vagy éppen a devizahitelesek megsegítésének módját.

MKIK beszéd kis- és középvállalatok Orbán Viktor parragh imre gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek