Közélet

"Részeges fiatal lányok!" Kampánycsata a kisüsti jegyében

Közel kilencven év után válhat ismét legálissá az otthoni pálinkafőzés Magyarországon. Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének nyilvánosságra került elképzelésével kapcsolatban részleteket várnak a szakemberek.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke vidéki körútján beszélt arról, hogy ha a Fidesz megnyerné a választásokat, akkor megfelelő szabályozás mellett és egy adott mennyiségig legálissá tennék az otthoni pálinkafőzést. Később az ígéretet a párt sajtófőnöke is megerősítette, további részleteket azonban nem árult el az elképzelésekről.

Mivel az ördög mindig a részletekben bújik meg, a megyei szakemberek egyelőre nem is kívántak állást foglalni a kérdésben. — Ha az egyébként igen szigorú jövedéki szabályok nem lazulnának fel a változás után, akár támogatható is lehet az ötlet — nyilatkozta a BEOL.hu-nak Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója.

Lovász Sándor, a gyulai Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Verseny ötletgazda-főszervezője sem kívánt véleményt formálni a témában. Mint mondta, a választási kampány idején nem érdemes ilyen kérdésekkel foglalkozni.

Ha az újítás valóban életbe lép, akkor 86 esztendő után lenne ismét legális az otthoni pálinkafőzés, a házi szeszkészítést ugyanis 1924-ben, a szeszmérő gépek bevezetésekor tiltották be hazánkban. Jelenleg, ha valaki saját gyümölcsterméséből pálinkát szeretne készíteni, akkor azt el kell vinnie egy szeszfőzdébe. A legális szeszfőzdék a jövedéki és az egyéb díjak kifizetése után saját fogyasztásra készítenek pálinkát a gyümölcstermelőknek.

Az elképzelést az MSZP sem hagyta szó nélkül. A szocialisták szerdán sajtótájékoztatón utasították el Orbán Viktor ötletét, mivel szerintük minőségi, egészségügyi és balesetbiztonsági kockázatai is lennének az otthoni szeszfőzésnek.

A fiatal hölgyek körében terjed a hétvégi iszákosság - figyelmeztette Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa a Fideszt, amely a múlt héten felvetetette, hogy egy adott mennyiségig legális legyen a házi pálinkafőzés. Kökény szerint egyre gyakrabban rúgnak be a diszkóban a fiatal lányok, ami korábban nem volt jellemző. A politikus szerint a statisztikák azt mutatják, az alkoholizmus egyre inkább terjed a fiatalok és a nők körében, a fiatal nőknél pedig a hétvégi szórakozáshoz, "a diszkóhoz kötődő iszákosságot lehet látni".

házipálinka kisüsti pálnkafőzés otthhon
Kapcsolódó cikkek