Közélet

"A kormány miatt visszamegyünk a kommunizmusba" - Vita a fegyvertartásról

A kormány feláldozza a 400 éves sportlövőhagyományokat, hatalmasat rúg egy olyan sportba, amelynek képviselői sokat tettek le az asztalra – jelentette ki az MNO-nak Kovács Tibor a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára.

A két héttel ezelőtti egyeztetés során konszenzus született a minisztériummal a fegyvertartásról és a fegyverhez jutásról is – jelentette ki a főtitkár. Akkor közösen megállapítottuk, hogy egészségügyi szűrésre van szükség a sportlövőknél is, egyetértettünk abban, hogy itt kell szigorítani. A hétfői egyeztetésen is egyetértett ebben a kérdésben a szakma és a minisztérium. Ám a két héttel ezelőtti megállapításokkal szemben a mostani rendelet olyan szigorításokat is tartalmaz, amely az egyesületeket teljesen ellehetetleníteni további tevékenységük folytatásában – magyarázta Kovács. „Egy aberrált lövöldöző miatt kollektíve megbüntetik a sportlövészeket és az egész sportágat” – szögezte le a főtitkár.

A kormány ugyanis kötelezővé tenné azt is, hogy sportfegyvert csak hároméves egyesületi tagsággal rendelkező első vagy másodosztályú sportlövő tarthasson. A szakma szerint ez a rendelkezés ellehetetlenítené őket, az amatőrök ugyanis tömegesen hagynák el a sportágat, márpedig az ő tagdíjaik tartják el a legjobbakat. Hiába lesz pár első és másodosztályú sportlövője az egyesületnek, ezek egyedül nem tudják fenntartani az egyesületet. A főtitkár szerint ezzel a rendelkezéssel visszamegyünk a kommunizmusba, ugyanis gyakorlatilag megszüntetik a polgári lövészetet. „Mi lesz a gyerekekkel? Mi lesz az élsporttal? Tragédia” – hangsúlyozta a főtitkár.

Mint köztudott, a fegyvertartási törvény módosítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség a múlt hónapban elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban.

Tavaly egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert.

fegyvertartás sportlövészet kormány engedély kommunizmus
Kapcsolódó cikkek