Közélet

A moszkvai merénylet lángba boríthatja a Kaukázust

Valószínűleg észak-kaukázusi iszlamista nők, a Fekete Özvegyek néven elhíresült csoport követte el a kettős robbantást a moszkvai metróban.

Legalább 38 ember meghalt Moszkvában, és százan megsebesültek, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a hétfő reggeli csúcsforgalom idején robbantottak a piros metró két állomásán. A merényleteket alaposan megtervezték, és különös kegyetlenséggel hajtották végre.
Az első robbanószerkezet nyolc óra körül lépett működésbe a város központjában fekvő Lubjanka metróállomáson, majd háromnegyed órával később a Park Kultury metrónál. Találtak egy harmadik, fel nem robbant robbanóövet is.

A robbanás akkor történt, amikor az utasok ki- és beszálltak a szerelvényből, így a lehető legnagyobb pusztítást okozta a detonáció. Szemtanúk beszámolója szerint mindent beborított a füst a robbanás utáni második percben, és nehéz volt kitalálni. Az emberek pedig szörnyen ordítottak. Néhány órával a merényletek után csecsen szeparatisták vállalták a felelősséget a robbantásokért. Az akció végrehajtói nők, a pokolgépek az elkövetők testén voltak. Az egyik feltételezett terrorista maradványait már megtalálták. A CNN szerint a Fekete Özvegyek, az orosz erők által megölt csecsen lázadók özvegyei lehettek az akció végrehajtói. Mindkét robbanást rögzítették a metró kamerái.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat megerősítette: hexogén nevű robbanóanyagot használták a merénylők. A lubjankai robbantást 4 kilogramm, a Park Kultury-nál történtet pedig 1,5-2 kilogramm TNT-vel egyenlő mennyiségű robbanószerrel követték el. A bombákat szögekkel és csavarokkal töltötték meg, hogy a szétrepülő repeszek több áldozatot szedjenek. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz, köztük több gyerek is van.

A két helyszínen több mint 400 mentő és tűzoltó dolgozott. A súlyos sebesülteket helikopterekkel azonnal kórházba szállították. Elővigyázatosságból az egész metrórendszert lezárták hétfő délutánig. Még a hozzátartozóikat kereső embereket sem engedték a metróállomások közelébe. Hétszáz katonát vezényeltek ki az utcákra, az orosz reptereken is fokozták a biztonsági intézkedéseket.
„Az orosz vezetés rendületlenül folytatja a terrorizmus felszámolására irányuló irányvonalát, s ezt a harcot kompromisszumok nélkül végigviszi” – jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Utasította a hatóságokat minden szükséges biztonsági intézkedés megtételére az egész országban, különösen pedig azokban a városokban, ahol van metró. Vlagyimir Putyin sem kételkedik abban, hogy az illetékes szervek a felelősöket meg fogják semmisíteni. Az orosz kormányfő a halálos áldozatok családjainak mintegy 6,5 millió forintot ajánlott fel, mára pedig gyásznapot hirdetett Moszkvában. Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői is elítélték a merényleteket, mert szerintük a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra.

„A merényletnek valószínűleg nem lesz közvetlen hatása az orosz döntéshozásra, de nem lehet kizárni, hogy további akciók követhetik a mostaniakat” – mondta Sz. Bíró Zoltán, Oroszország-szakértő. Szerinte politikai célja volt a robbantásoknak, minél nagyobb káoszt akartak okozni a merénylők, azt akarták ezzel megmutatni, hogy ki vannak szolgáltatva az oroszok. A putyini rendszer ugyanis abban különbözik leginkább a jelcinitől, hogy sem tárgyalni, sem engedni nem hajlandó ezekben a kérdésekben. „Az ilyen merényletek fenntartják az ellenszenvet a Kaukázusban élő etnikumokkal szemben” – mutatott rá a szakember. Hozzátette: a robbantásokkal a továbbra is megoldatlan észak-kaukázusi helyzet ismét a világ és Oroszország figyelmének középpontjába került.

terrorizmus csecsenek moszkvai merényletek oroszok
Kapcsolódó cikkek