Közélet

Elmarad a világvége - egyelőre

Az európai részecskegyorsító hűtési problémái miatt leállt a kísérlet, amely a kutatások történetében rekordot jelentett volna - írja a világtudomány.hu.

A genfi CERN-ben a 7 tera-elektronvoltos ütközések létrehozását ma akarták először megkísérelni. Március 19-én a próbák során volt már egyszerre két 3,5 TeV-es nyaláb az LHC-ben.

Ha létrejönnek az energianyalábok, ezek lesznek a legnagyobb energiájú ütközések a részecskefizikai kutatások történetében, körülbelül háromszor akkora energiával, mint az eddigi rekord. Ez egyben az LHC fizikai programjának nyitánya.

Annyi már kiderült, hogy az LHC új, igen érzékeny biztonsági rendszere (QPS) egy abnormális jelet fogott, és ezért állította le a rendszert. A jel azonban nem az LHC mágneseiből jött, egyelőre még keresik a forrását. Lehetséges, hogy az LHC-n kívülről (pl. az előgyorsító-rendszerből) érkezett.

A CERN-ben ma először ütközették volna az óriási energiával úgy protonokat, hogy új ismereteket szerezzenek az ősrobbanásról, az univerzum keletkezéséről. A pesszimisták viszont továbbra is attól tartanak, hogy fekete lyuk keletkezhet a gyorsítóban, amit a CERN vezetése ismét nyilatkozatban cáfolt.

További részletek a világtudomány.hu-n

részecskegyorsító világvége cern
Kapcsolódó cikkek