Közélet

Gyanúsított jelöltek, akiknek összejött a 750 cédula

Nem indulhat a parlamenti választásokon független jelöltként Budaházy György. A terrorizmus elkövetésének gyanújával börtönben lévő férfinek ugyanis nincs 750 érvényes ajánlószelvénye.

A területi választási bizottság az időben leadott 831 szelvényből csak 640-et fogadott el. Az előzetesben lévő Budaházy mentelmi jogot kaphatott volna, ha nyilvántartásba veszik.

Az Országos Választási Bizottság független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vette Debrecenben Leinemann Zsoltot, a ScienNet-ügy jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottját. Ügyvédei szerint a nyilvántartásba vétellel a jelölt mentelmi joga megnyílt, így föl kell függeszteni a büntetőeljárást ellene, és ki kell őt engedni az előzetesből. Leinemannt különösen nagy adóhiányt – 960 millió forint – okozó adócsalással gyanúsítják.

A vám és pénzügyőrség Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-másért Alapítvány elnökének mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi, miután a férfit 225 millió forintos adócsalással gyanúsítják. Az ellene korábban milliárdos csempészet miatt indított eljárás már bírói szakban van. Földesi-Szabó a Magyarok Egymásért Szövetsége színeiben Pakson indul.

Szintén összegyűjtötte a megfelelő számú ajánlószelvényt Kolompár Orbán. Az MCF Roma Összefogás Párt Ózdon képviselőjelöltjét sikkasztással vádolják.

Tóth Zoltán választási szakértő korábban azt nyilatkozta, hogy akit jelöltté válása előtt vádolnak meg, azt nem védi a mentelmi jog, így az ellene folyó eljárás sem szűnik meg.

képviselőjelölt gyanúsított ajánlószelvény
Kapcsolódó cikkek