Közélet

Jó esély a Fidesznek a kétharmadra, az MSZP-nek a történelmi bukásra

A héten nyilvánosságot látott közvélemény-kutatások szerint a Jobbik és az LMP a vártnál jobban, míg az MSZP rosszabbul teljesít.

Könnyen lehet, hogy történelmi választási bukás felé kormányozza a szocialista pártot Mesterházy Attila. A "baloldal új jelöltjének" ugyanis nemcsak az elmúlt nyolc év kormányzásának ódiumával, az elhibázott gazdaságpolitikai döntések katasztrofális követlezményeivel kell szembenéznie, hanem balról az újra aktivizálódott Gyurcsány Ferenc nem túl szerencsés elszólásai, illetve jobbról a pártját sorozatosan megrengető korrupciógyanús ügyek is erodálják az MSZP népszerűségét.

Sokan lehetetlennek tartották, azonban mára a közvélemény-kutatások alapján kijelenthető, hogy középpártból jó eséllyel kis párttá vállhat az MSZP. Az egykori vörös óriást jelenleg a teljes népesség 11-15 százaléka támogatja. Ezzel szemben a nagy ellenfél, a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 41-45 százalék.

Igazán komoly veszélyt azonban a szocialistáknak a Jobbik jelent, amely támogatottságban beérni látszik az MSZP-t, igaz a szélsőjobboldali párt szavazóinak jelentős része a Fidesztől pártolt el a radikálisok oldalára. A különböző közvéleménykutató cégek azonban abban egyetértenek: a Jobbikot a teljes népesség 11-12 százaléka támogatja, ráadásul szavazói minden más csoportnál elkötelezettebbek, 79 százalékuk biztosra ígéri a részvételét, míg az MSZP szavazóinak 67, a Fidesz szavazóinak pedig csak 64 százaléka mondja ugyanezt. Ha Jobbik a választásokon megelőzné az MSZP-t, az a párt széteséséhez vezethet.

A közvéleménykutatások alapján a többi párt közül csak az LMP és az MDF ugorhatja meg a parlamenti küszöböt és csak abban az esetben, ha tudnak budapesti listát állítani, mivel támogatóik jelentős része a fővárosban található. A teljes népességen belül mindkét párt csak a lakosság 1-1 százalékát tudhatja maga mögött, azaz a hibahatáron táncolnak.

közvéleménykutatások MSZP pártok Jobbik Fidesz szocialisták választások
Kapcsolódó cikkek