Közélet

Jogtalanul cserélt gazdát a harkai laktanya

Úgy adott túl a harkai határőrbázison a Határőrség Országos Parancsnoksága, hogy soha nem is volt az övé – tudta meg a Népszabadság. A pórul járt tulajdonosnak 17 éve nem sikerül a saját nevére íratnia az ingatlant.

A harkai határőrbázis épületét és a körötte fekvő egyhektáros telket 1993-ban vette meg Hujber János, az ingatlan azonban mai napig nem írták a nevére – olvasható a Népszabadságban.


A Határőrség Országos Parancsnoksága ugyanis úgy adott túl 17 évvel ezelőtt a bázison, hogy az valójában soha nem is volt az övé. A kétszáz fős laktanya tulajdonosa a magyar állam, így csak az állami vagyonkezelő értékesítheti.

A soproni vállalkozó – aki mindenről mit sem tudott – elmondása szerint az ingatlan értékesítésére anno egy hivatalos, nyílt pályázatot írtak ki, amit egy országos napilapban hirdettek meg. Azt azonban úgy tűnik, senki nem tudta, hogy az állami hatóság olyasmit ad el, ami nem is az övé.

Még a harkai önkormányzat sem, és ők lepődtek meg talán a legjobban, amikor 1993-ban megpályázták az ingatlant, azt viszont Hujber kapta meg helyettük, holott elővételi joguk lett volna rá.

Az ügy az Országos Rendőr-főkapitányságig jutott, amely állásfoglalást kért a BM jogutódjától, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM). Az IRM minden korábbi jogügyletet semmisnek nyilvánított, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hatáskörébe utalta a kérdést. Válaszára tavaly augusztus óta vár az ORFK , Hujber János és a harkai önkormányzat.

harka BM laktanya határőrség
Kapcsolódó cikkek