Közélet

Korrupciós botrányok: házkutatás pincétől a padlásig

Az MSZP szerint a Fidesz csak szóban harcol a korrupció ellen, de a változtatásban nem érdekelt. Az ellenzék úgy látja: a szocialisták nem önkritikát, hanem öndicséretet gyakorolnak.

Nem lehetett nem észrevenni, hogy a rendőrség december óta különösen aktív lett a korrupciós ügyekben. Minden a BKV székházánál kezdődött, de azóta már volt házkutatás a MÁV-nál, a Nemzetvédelmi Egyetemen, a Capital Partners nevű álbrókercégnél és a a Budapest Gyógyfürdő Zrt-nél is. „Duplájára nőtt a befejezett korrupciós ügyek száma. Bebizonyosodik, hogy a rendőrség nem bátortalan, és mer lépni ezekben az ügyekben” – hangoztatta Bencze József. Az országos rendőrfőkapitány szerint nem az áprilisi választások várható eredménye ad magyarázatot a heves házkutatási-lázra, hanem az, hogy a rendőrség, az ügyészségek és a bíróságok ma már képesek megbirkózni ezekkel a bonyolult, az átlagemberek számára átláthatatlan ügyekkel.

Már hallani a rádióban azt a hirdetést, amelyben Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyebek mellett a korrupcióellenes programjáról beszél. „Mindent elkövet a Fidesz, hogy pár ember korrupciós ügyét egy teljes közösség korrupciós ügyévé varázsolja” – magyarázta a témaválasztást Nyakó István.

Az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor pártja minden ellenfelére rásüti a korrupt jelzőt, de a változtatásban láthatóan nem érdekeltek.

„A magyar történelemben ilyen korrupciós botrány a Honvédelmi Minisztérium (HM) háza táján még nem volt” – fogalmazott Simicskó István. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Fidesz-KDNP-s elnöke ismételten lemondásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert, akinek öndicséret helyett inkább önkritikát javasolt. Valamint szorgalmazta: az elkövetkező hetekben már ne hozzanak személyi kinevezésekről szóló döntést, mert az új kormány különös gonddal fogja ezeket kivizsgálni.

Indoklásképpen kifejtette: HM körüli maffiagyanúról, korrupciós ügyletekről szóló hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban, őrizetbe vettek két tábornokot, két ezredest, a Katonai Biztonsági Hivatal biztonsági igazgatóját pedig felfüggesztették munkaviszonyából. Lapinformáció szerint egy Tokaj-Hegyaljai udvarházat húzott fel a HM egyik meggyanúsított volt főosztályvezetőjének cége. Az ügy másik fő gyanúsítottja a szolgálati luxuslakását vásárolta meg a fővárosi Városliget közelében. „Betartjuk a döntési moratóriumról szóló kormányhatározatot” – közölte a tárca, amely kezdeményezte a honvédelmi bizottság összehívását, de Lázár János, a testület fideszes elnök eddig semmilyen választ nem adott.

Meghosszabbított háziőrizet
Házi őrizetben marad Antal Attila, ugyanis a bíróság 3 hónappal, május 29-ig meghosszabbította a BKV volt vezérigazgatója elleni kényszerintézkedést. A csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsított Antal Attilát január 26-án vette őrizetbe a rendőrség, miután házkutatást tartottak a közlekedési vállalat budapesti székházában és a volt vezető lakásán. A gyanú szerint szükségtelen és indokolatlan vállalkozói és megbízási szerződéseket kötött, illetve magas végkielégítéseket engedélyezett.

Házkutatási kronológia
2009. december 4.: Házkutatás a BKV székházban
2010. január 21.: Ügyészségi házkutatás a II. és VIII. kerületi rendőrkapitányságon
február 3.: Házkutatás a Főpolgármesteri Hivatal egyik irodájában, az egykori Kormányzati Koordinációs Központ helyiségében
február 4.: Rendőrségi házkutatás a MÁV Informatikánál
február 16.: Kommandós akció és házkutatás a Nemzetvédelmi Egyetemen
február 23.: Házkutatás a fővárosi Capital Partners nevű álbrókercégnél
február 25.: Házkutatások a Budapest Gyógyfürdő Zrt-nél a Rác fürdő felújítása ügyében

MSZP botrány HM körüli maffiagyanú korrupciós botrányok
Kapcsolódó cikkek