Közélet

Már biztos „dobogós” a Jobbik

Ha most vasárnap lennének a választások a válaszadók 35 százaléka a Fideszre, 12 százalékuk az MSZP-re, 10 százalékuk a Jobbikra, 2 százalékuk az LMP-re, és 1 százalékuk az MDF-re szavazna – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.

A Szonda Ipsos felmérésre alapján, a Népszabadság feldolgozása szerint nő a választói aktivitás: januárban a jogosultak 43 százaléka, ma már a fele kinyilvánította, hogy elmegy szavazni. Ugyanakkor a pártoknak még lehet mozgósító hatása a lakosság azon 21 százalékára, amely szerint elképzelhető, hogy végül elmegy szavazni.


Eddig leginkább a Jobbik tudta javítani a pozícióit. Támogatottsága folyamatosan nőtt, jelenleg a választópolgárok 10 százaléka szavazna a jobboldali radikálisokra.

Továbbra is főként a fiatalok körében népszerűek (az átlagost meghaladó, 13 százalékos arányban támogatják), de az elmúlt hónapokban sok új hívet gyűjtöttek a harmincas-negyvenes korosztályban is (11 százalék).

A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent. Úgy tűnik, hogy a párt frissen érkezett hívei még hezitálnak. Nemcsak abban, hogy menjenek-e szavazni vagy sem, hanem az is dilemma számukra, hogy a Jobbik-e az igazi.

 A Jobbik-tábornak egyébként szokatlanul alacsony az elkötelezettsége, mindössze fele részük teljesen biztos abban, hogy április 11-én rájuk voksol (a Fidesz táborában ez az arány 66, az MSZP esetében 64 százalék). A viszonylag alacsony szintű kötődésük oka a Fidesz vonzása.

Nézze meg, hogy állnak a pártok a Nézőpont Intézet szerint!

MSZP választás Szonda Ipsos Jobbik Fidesz párt
Kapcsolódó cikkek