Közélet

Nem tudunk szabadulni a MiG-ektől?

Nem tudják megmondani a Honvédelmi Minisztériumban (HM), meddig tartják még hadrendben a légierő 14 üzemképes MiG-29 Fulcrumját, amelyekről éveken át azt nyilatkozták, idén január elsejétől kikerülnek a szolgálatból – olvasható az MR1 Kosstuh Rádió portálján.

Az MR1 Kossuth Rádió információi szerint az elavult technológiájú MiG-flottát 2010 elejétől a Svédországból beszerzett Gripenek váltották volna föl. A tovább üzemeltetett MiG-29-esekkel Magyarországnak jelenleg kétszer annyi vadászgépe van, mint ahogy azt a hadvezetés tavaly nyáron tervezte.

Az orosz gyártmányú gépek kivonásának újabb határidejéről annyit mondtak a tárcánál, hogy egyelőre nincs kitűzve új céldátum.

Óvári Gyula, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem professzora szerint a MiG-29-esek rendszerben tartását az indokolhatja, hogy a magyar légtér védelméhez, a NATO-felajánlások teljesítéséhez valamint a pilóták megfelelő képzettségéhez nem elegendő 14 Gripen.

Ha csak a 14 Gripen állna rendelkezésre, Magyarországnak külföldről kellene repülőidőt vásárolnia, ami drágább lenne a MiG-29-esek további hasznosításánál – véli Óvári Gyula.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2008 nyarán még azt mondta, az orosz gyártmányú vadászgépek valamint a szintén régóta szolgáló L-39-es cseh gyakorló-repülőgépek kivonása évente másfél-kétmilliárd forint megtakarítást hozhat.

A tárcavezető másfél évvel ezelőtti nyilatkozata szerint a remélt összeget arra kívánták felhasználni, hogy megfelelő repülési óraszámot biztosítsanak a hazai vadászgépek pilótáinak.

repülő Gripen Szekeres Imre MiG NATO
Kapcsolódó cikkek