Közélet

Sólyom is bünteti a holokauszttagadást

Némileg a várttal szemben Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Némileg a várttal szemben Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes. Magyarázatként a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közölte: az Alkotmánybíróság korábbi határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre.

„Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában” – emelte ki a KEH. Ugyanakkor Sólyom László szerint nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg.

Az Országgyűlés a büntető törvénykönyv holokauszttagadást büntethetővé tévő, a szocialisták által kezdeményezett módosítását februárban fogadta el. A törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

holokauszt-tagadás büntetőjog
Kapcsolódó cikkek