Közélet

Zuschlag esélyt kért a túlélésre

„Nem túlzok, ha azt mondom: nekem sem jelenem, sem jövőm nincs ebben az országban. Éppen ezért nem kérek mást a bíróságtól, mint azt, hogy újrakezdhessem az életem. Hosszabb idejű fegyház után erre nincs esély – mondta ma délelőtt Zuschlag János az utolsó szó jogán. A vádlott szerint az ügyészség érzelmileg elfogult az ügyben.

Végső stádiumába érkezett  délelőtt a Zuschlag-per: a vádlottak az utolsó szó jogán szólalhattak fel. További tárgyalásokra már nem kerül sor, március 31-én következik az ítélethirdetés.

Zuschlag János mintegy negyedórán keresztül beszélt. Először arra tért ki, hogy véleménye szerint az ügyészség tudatosan törvénysértőnek állítja be a vádiratban szereplő egyesületek tevékenységét, noha
szerinte nagyszámú pályázat valós volt, és rengeteg program meg is valósult a szervezetek révén - közölte helyszíni riportjában a baon.hu.

– Voltak olyan nyári táborok, ahol a mi ügyetlenkedésünk miatt nem sikerült elszámolni, de azt nem lehet állítani, hogy eleve fiktív egyesületekkel akartunk pénzt szerezni – jelentette ki az elsőrendű
vádlott.

Zuschlag az utolsó szó jogán azt is elmondta: az ügyészség figyelmen kívül hagyja, hogy kényszerpályán mozgott, a finanszírozást szerinte máshogy nem lehetett megoldani.

– Nem örömmel tettem, rossz és törvénytelen megoldást választottam – ismerte el.

Zuschlag kijelentette: ha nem ő lenne az ügy főszereplője, és nem az MSZP lenne az érintett párt, akkor az egész „soha nem kapott volna ekkora hangsúlyt, nem lett volna száz tárgyalási nap a perben, és nem lett volna bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény a vád”.

– Lehet, hogy jogilag nem, de érzelmileg elfogult az ügyészség. Mindenért törleszteni akar a vádhatóság, ami miatt nem tudott vádat emelni – jelentette ki Zuschlag.

Zuschlag olyan büntetést kért magára, amely lehetővé teszi, hogy életét újrakezdhesse Magyarországon.

– Esélyt kérek a túlélésre. Nem túlzok, ha azt mondom: nekem sem jelenem, sem jövőm nincs ebben az országban. Egy súlyosabb, az ügyészség által kért tizenkét és fél éves fegyházbüntetés igazságtalan
lenne. Higgye el a tisztelt bíróság, hogy volt időm megbánni a történteket. Ha módomban állna, másként oldanám meg a szervezetek finanszírozását. Nem kérek mást a bíróságtól, mint azt, hogy
újrakezdhessem az életem. Hosszabb idejű fegyház után erre nincs esély – mondta Zuschlag.

zuschlag-ügy bíróság korrupció
Kapcsolódó cikkek