Közélet

Hogyan tovább MSZP? Nehéz lesz új arcokat felmutatni

Az MSZP a rendszerváltozás óta eltelt húsz évből 12 évet volt kormányon, ám a 2010-es választásokon már a Jobbikkal versenyez a második helyért.

Nyolc éves kormányzás után az ellenzéki szerepre kell felkészülnie a Magyar Szocialista Pártnak. A párt jövőjéről Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet elemzője, és Gyömöre Máté a Progresszív Intézet elemzője beszélgetett a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Nem tart a párt szétszakadásától Gyömöre Máté. A politológus véleménye szerint az MSZP népszerűségének négy éves mélyrepülése alatt nem volt tapasztalható a tömeges kilépés.

Böszörményi Nagy Gergely szerint azonban ez annak is betudható, hogy kormányzati szerepkört betöltő pártot a legritkább esetben hagynak el politikusok. "A szocialista párt szétszakadásának sokkal nagyobb az esélye a választások után, mint jelenleg" - emelte ki a Nézőpont Intézet elemzője.

Ugyanakkor  a kampány finisében is látható, hogy már megkezdődött az üzengetés Gyurcsány Ferenc, és Szili Katalin között. Böszörményi szerint sok függ a választások sok függ a választások kimetelétől: amennyiben sikerül megszereznie a pártnak a szavazatok legalább egyharmadát, akkor lehetséges, hogy Mesterházy Attila megtarthatja a párt vezetését és sikerül megőriznie a pártegységet.

Amennyiben az MSZP a harmadik helyre szorulna, az nagyon gyors személyi változásokhoz vezethet a párton belül. Persze a személycsere sem fog zökkenőmentesen lezajlani: az MSZP egyszerűen nem tud annyi új arcot felmutatni, hogy gyorsan végrehajthasson egy teljes sorcserét. "A párt Horn Gyula óta nem tudott egy vezető, nagy formátumú politikust felmutatni, kivéve Gyurcsány Ferencet, aki viszont Medgyessy Péterhez hasonlóan kívülről érkezett."

 

MSZP választások szocialista párt
Kapcsolódó cikkek