Közélet

Képviselőt küldene az angol parlamentbe a brit Kalózpárt

Kilenc képviselővel vág neki a brit Kalózpárt a május 6-án esedékes parlamenti választásnak. A szervezet hosszabb távon a svéd mozgalom sikereihez hasonló eredményeket szeretne elérni.

A BBC News beszámolója szerint az egy éve alakult brit Kalózpárt (Pirate Party UK) kilenc képviselővel fogja megmérettetni magát a május 6-án esedékes parlamenti választásokon. Bár a pártszervezet alig 900 tagot számlál, vezetői bíznak abban, hogy a nemrég elfogadott Digital Economy Act kalózkodás elleni intézkedései, illetve, ahogy ők látják, a fájlcserélés kriminalizálása, a túlzott felügyelet, és a szólásszabadság korlátozása kellő arányú elégedetlen szavazót hoz majd számukra. A párt vezetője, Andrew Robinson, bár nem bízik egyértelműen abban, hogy a szervezet az esedékes választásokon bekerül a parlamentbe, reméli, hogy kellő figyelmet kapva, a következő Európai Parlamenti választásokon már eredményesen tud szerepelni, és meg tudják ismételni svéd társaik sikerét.

A 2006-ban alakult svéd Kalózpárt jelenleg 500 ezer tagot számlál, amellyel a harmadik legnagyobb támogatottságú politikai erőnek számít hazájában. Tavaly a választásokon ennek köszönhetően kettő képviselői helyet tudnak szerezni az Európai Parlament testületében.

Hogy minek köszönhették a svéd kalózok sikerüket? Alapvetően egy témára fókuszáló pártszerveződésről van szó, amely ellenez minden, az internetre vonatkozó szerzői jogi szabályozást, és azt kívánja elérni, hogy az internetezők szabadon és ingyen tölthessenek le bármilyen, az online felületekre felkerülő médiafájlt. Alapelveik mellett azonban az igazi lökést a párt sikere számára a The Pirate Bay üzemeltetőinek tavalyi bírósági elítélése, és a rájuk kiszabott nagy összegű pénzbírság és fejenként egy év letöltendő börtönbüntetés kiszabása okán jelentkező társadalmi felháborodás adta.

A brit Kalózpárt (és a nemzetközi szinten létező tucatnyi hasonló szerveződés) ugyanezen alapelvek mellett vág neki a helyi választásoknak a jövő hónapban. A szerzői jog enyhítése mellett ugyanakkor a párt a személyi adatok és a magántitok online érvényesülését erősíteni kívánja, szabadalmi reform címen a generikus gyógyszerek szabad előállítását, míg a profiljukba vágó fogyasztóvédelmi intézkedésként az internetszolgáltatók reklámjainak felülvizsgálatát, és a hirdetettel szemben a tényleges adatátviteli sebesség utáni előfizetői díj kiszabását szorgalmazzák.

Robinson szerint lehetetlen megjósolni, hogy május 6-án pártja milyen eredményeket ér el, ezért fő célként ismertségük növelését, és a kampányban szerzett tapasztalataik hosszú távú hasznosítását tűzték ki célul.

angol parlament kalózpárt pirate party európa parlament kalózok robinson brit választás the pirate bay letöltés
Kapcsolódó cikkek