Közélet

Most megtudhatja az igazságot: melyik párt áll Önhöz a legközelebb?

Az országgyűlési választási kampány finisében a Publicus Intézet egy új választási játékkal jelentkezik. A szervezők elmondása szerint azért hozták létre a pártválasztásban segítséget nyújtó, játékos valasztasom.hu oldalt, hogy a kitöltők ezúttal konkrét pártokhoz köthető ígéretek alapján tesztelhessék, melyik párt áll hozzájuk a legközelebb.

Természetesen mi sem gondoljuk, hogy a pártválasztást a hideg racionalitás határozza meg; a pártok nem csak a programmal, a saját értékeikre vonatkozó állításokkal és konkrét ígéretekkel igyekeznek megnyerni a választók bizalmát. A szavazók a pártokról és azok politikusairól alkotott benyomások és érzelmek, a család és barátok javaslatai, és még ki tudja mi minden alapján választanak pártot.

A valasztasom.hu játszani hívja az érdeklődőket! Tegyük fel, hogy csak az ígéretek számítanak annak eldöntésében, hogy ki melyik pártra szavaz április 11-én! A pártok nagyon kevés konkrétumot ígérnek, általában csak célokat fogalmaznak meg - ebben viszont alapvetően egyetértenek.

Az oldal összeállítása során támaszkodtak a politikaiterkep.hu kidolgozása során szerzett tudásra és tapasztalatra. Az oldal összeállításakor kiválasztottak 25 olyan kampányígéretet vagy értékállítást a választási programokból, amelyek elég konkrétak és pártonként eltérőek ahhoz, hogy lehetőséget adjanak a mérlegelésre. A kitöltőknek csak meg kell mondania, melyik kérdés, állítás mennyire fontos, és melyikkel mennyire értenek egyet. A válaszok alapján kiderül, a hideg racionalitás alapján melyik párt áll hozzájuk a legközelebb.

A játék nagyjából 5 percet vesz igénybe, a kampány következő fázisában azonban érdemes többször megcsinálni: 2010. április 12-én, a két forduló között megújított kérdőívvel jelentkezünk - ígérik a játék kiötlői.

valasztasom.hu pártválasztás
Kapcsolódó cikkek