Közélet

Orbán király és a kommunisták, multik bukott jelképei

A Le Monde választásokról szóló elemzésében úgy látja, az MSZP a jelen helyzetben nem egy politikai erőt képvisel, hanem egy kettős szimbólum bukását.

Az MSZP és volt koalíciós társa, az SZDSZ együtt azt a baloldalt jelenti, amely a kommunista örökség túlélését és a multinacionális vállalatok túlzott térnyerését szimbolizálta. A Le Monde így a tegnapi választás eredményét történelminek tekinti, amely a határon túli magyarok képviselete mellett nemzeti fordulatot is kifejez.

A lap a Jobbik térnyerésével kapcsolatban megjegyzi, hogy az Orbán-kormánynak erős belügyminisztert kell kineveznie és meg kell erősítenie a rendőrséget az ország elhagyottabb területein, így javítva a szélsőjobboldali párt által kifogásolt közbiztonságot. A lap megemlíti a Fidesz által beígért radikális államreformot és a foglalkoztatottság növelését. A cikk zárásaként felteszi a kérdést: mi lesz a szintén megígért adócsökkentéssel? A szerkesztő válasza: Orbán tegnap főként Magyarország ezredéves történetéről beszélt.

A Le Figaro magyar származású tudósítója hangulatképében megemlíti, hogy tegnap már terjedni kezdtek a viccek a budapesti kávézókban, miszerint Orbán Viktor azért vitette a Szent Koronát a parlamentbe, hogy időnként felpróbálhassa. A lap az irónia mellett hozzáteszi, hogy az új kormány mozgásterét jelentősen szűkíti majd az IMF által megszabott drákói feltételrendszer. A Le Figaro hozzáteszi: a technokrata Bajnai Gordon által vezetett kabinet 4 százalékra csökkentette a hiányt, ennek fényében az adócsökkentés és az egy millió munkahely megteremtése nehezen lesz tartható.


[enews_gallery id='154042']

kommunista IMF választás multinacionális hiány Fidesz
Kapcsolódó cikkek