Közélet

Vona: Országos szinten közmunkához kell kötni a segélyt!

Vona Gábor szerint a Fidesz sokkal közelebb áll az MSZP-hez, mint a Jobbikhoz. A párt elnöke és listavezetője az MR1-Kossuth Rádió választási műsorában beszélt a Jobbik elképzeléseiről.

Vona Gábor az MR1 - Kossuth Rádió választási műsorában elmondta: nemcsak a mentelmi jogot akarják eltörölni, hanem a politikusbűnözés fogalmát is meg akarják szüntetni. Szerinte a magyar emberek felelőssége inkább abban mutatható ki, hogy „túlságosan hiszékenyek és jóhiszeműek voltak az elmúlt húsz évben, és többször is hagyták magukat félrevezetni”.

Vona Gábor ugyanakkor kiemelte, hogy ellenzékben hajlandó együttműködni egy Fidesz-vezette kormánnyal:  „Azt gondolom, hogy lehetnek ilyen pontok, de sajnos az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látom, a Fidesz sokkal közelebb áll az MSZP-hez, mint a Jobbikhoz” – tette hozzá Vona Gábor.

A Jobbik programja értelmében erős államra van szükség, és ehhez hozzátartozik a szociális segélyezési rendszer hatékonyabbá tétele is. Ez a szociális segélyezés átalakításáról szóló fejezet a Vissza a cigányútról címet viseli a Jobbik programjában. A Jobbik ezért nemcsak önkormányzati, hanem országos szinten is közmunkához kötné a segélyeket, és szociális kártyán utalná ki azokat, a családi pótlékot pedig három gyereken felül adókedvezménnyé alakítaná, hogy a nagycsaládok vállalása valóban felelős döntés legyen. „Ezeknek a javaslatoknak nincs színe” – tette hozzá.

A Jobbik elnöke szerint, ha az államnak és az önkormányzatoknak van pénzük arra, hogy a segélyeket finanszírozzák, akkor ehhez a pénzhez közmunkát is lehet rendelni. Vona Gábor ugyanakkor azt mondja: nagyon nehéz bármilyen számítást elvégezni, ha a Bajnai-kormány „egy demokratikusan működő pártnak, mint amilyen a Jobbik, nem engedi azt, hogy belepillantson azokba a számokba, amelyekbe mindenki belepillanthat”.

A külföldi tőkéről szólva Vona Gábor elmondta: a multinacionális cégek paradicsomként tekintenek Magyarországra, a hazai vállalkozóknak azonban mindez rémálom. Ezért a Jobbik azt vallja, hogy az államnak gazdasági szereplőként is jelen kell lennie, ha kell, akkor meg kell védenie a hazai gazdasági szereplőket, ha kell, akkor támogatnia kell, ha pedig a magyar gazdasági szereplők az adott területen éppen nem kellően erősek, akkor önmagának kell vállalkoznia. Elképzelésük szerint a gyógyturizmus lehetne például Magyarország egyik stratégiai kitörési pontja, de nincs meg az a megfelelő tőke, amely ezt ki tudná aknázni.

vona gábor Jobbik választások Magyar Gárda
Kapcsolódó cikkek