Közélet

A gárdisták polgárőr egyesületeket alapítanak - Tovább működhetnek

A Magyar Gárdának van ötlete arra, hogy a feloszlatás ellenére tovább működjön.

A honlap szerkesztése a május elsején életbe lépő törvény miatt megszűnt” – tudatja a látogatóval a Magyar Gárda több megyei szervezetének honlapja. Más megyei oldalak egyáltalán nem érhetők utol, megint mások megtekinthetők ugyan, de a tartalom hetek vagy hónapok óta nem frissül - írja a Népszabadság.

A Magyar Gárda jövője ezzel együtt kétségesnek tűnik. A bizonytalanságot jelzi például, hogy némelyik szélsőjobboldali honlap azon kesereg: az árvízvédelemben közreműködő gárdisták nem mernek egyenruhát viselni, mert attól félnek, börtönbe kerülnek. Más hasonló portálok ellenben természetesnek veszik, hogy a gárdisták szokásos öltözékükben, „oroszlános mellényben” pakolják a homokzsákokat.

Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője, aki korábban a gárda szóvivője volt, kifejtette, hogy reményei szerint a Magyar Gárda „megszűnik üldözött szervezett lenni”. De akárhogyan is alakul, mindenképpen meg fogják találni a módját annak, hogy a gárda tovább létezzen.

A jobbikos a lap kérdésére megerősítette: gárdisták polgárőr egyesületeket hoznak létre. Tájékoztatása szerint tömeges jelenségről van szó, a szervezeti háló pár hónapon belül „valószínűleg országos lefedettségűvé” válik.

A Jobbik és a Magyar Gárda közötti feszültségekről szóló feltételezéseket Kiss Róbert főkapitány nem kívánta kommentálni: „ilyen ügyben nem nyilatkozom”. Ugyanakkor elmondta, hogy gárdisták – igaz, nem „saját név alatt” – már évek óta bent vannak a polgárőrségben. Most már a Békés megyében nemrégiben bejegyzett Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület adja a szervezeti keretet. (Megjegyzendő: az egyesület nem csak nevében, külsőségeiben is rokonítható a gárdával.)

A nem kizárólag gárdistákból álló egyesület létszáma Kiss Róbert adatai szerint jelenleg 400-500 főre tehető, eddig már „hat megye jelezte csatlakozását”. Volner Jánoshoz hasonlóan a főkapitány is azzal számol, hogy a szervezet rövidesen országos méretűvé válik.

főkapitány Jobbik gárda polgárőr
Kapcsolódó cikkek