Közélet

Az Orbán-kormány tagjai - A végleges lista!

Hétfőn jelentette be kormányának végleges névsorát Orbán Viktor.

Több hetes találgatás és kiszivárogtatások után jelentette be Orbán Viktor a Fidesz elnöke kormányának tagjait. Mint azt korábban a Világgazdaság Online is megírta a miniszterjelöltek közül hétfőig csak Martonyi Jánosnak, a külügyminiszteri poszt várományosának és Navracsics Tibornak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium leendő vezetőjének és egyben kormányfőhelyettesnek a nevét hozta nyilvánosságra Orbán Viktor, akit az Országgyűlés alakuló ülésén jelöl miniszterelnöknek az államfő.

Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás infrastrukurális és vagyongazdálkodási miniszter lesz. Réthelyi Miklós lehet a humán (nemzeti integrációs) miniszteri poszt várományosa, a belügyi tárca élére pedig - a hírek szerint - Pintér Sándor kerül. A honvédelmi miniszter Hende Csaba, az agrárminiszter Fazekas Sándor lesz.

Matolcsy György, leendő gazdasági miniszter szerint idén akár hat százalékos is lehet a gazdasági hiány.

Matolcsy Györgytől azt várják, hogy a magyar gazdaságot Széchenyi országépítő politikájának megfelelően vezesse ezt a területet és állítsa talpra a hazai gazdaságot. Martonyi Jánostól a nemzetközi tekintély visszaszerzését várja a leendő miniszterelnök, hangsúlyozva a közép-európai együttműködést. Pintér Sándor leendő belügyminiszternek kell helyreállítania a közbiztonságot, az ő feladata a legnehezebb, mert nem tűr halasztást.

Fellegi Tamás a nemzeti fejlesztési minisztérium élén védi meg a közvagyont az oligarchákkal szemben. Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrás minisztériumának élén kell, hogy megmentse a magyar egészségügyet és újra kell építenie a szociális biztonságot. Ő lesz a leendő kormány legtapasztaltabb tagja, már az Antall-kormányban is részt vett.

Fazekas Sándor szervezi meg a vidékfejlesztési minisztériumot, ezen a poszton a magyar vidéket kell talpra állítania és bebizonyítania, hogy a vidék nem a múlthoz tartozik. Hende Csaba irányíthatja a honvédelmi minisztériumot, meg kell találnia a honvédelem helyét a 21. századi nemzetközi együttműködés rendszerében és megakadályozni, hogy "bűnügyi krónikák tere" legyen a tárca.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter lesz, Varga Mihály a miniszterelnökség államtitkáraként dolgozik, Semjén Zsolt pedig általános miniszterelnökhelyettes lesz. Ennek keretében a KDNP és a Fidesz egy újabb szerződést köt majd, ez a későbbiekben bemutatják.

A sokszorosan megígért „gyors és mélyreható” társadalmi változások tervezetei csak a kormányalakítás után várhatók, mércéjük pedig a sokban hasonló megfogalmazásokkal kezdő roosevelti legendás első száz nap tizenöt nagyszabású törvénye lehet, amely valóban elindította a világválságban kivérzett Egyesült Államok újjáépítését - mondta Tölgyessy Péter.

kormánynévsor minisztrek
Kapcsolódó cikkek