Közélet

Martonyiék még ellenzékben megalapozták az orosz kapcsolatot

Az európai integrációs impulzusok segítik a magyar gazdasági stratégia kialakítását - „Olyan emberekre van szükség, akik szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással készek dolgozni nemzeti céljaink – és az EU-elnökség sikere – eléréséért. Én ezért vállaltam el ezt a tisztséget, a híresztelésekkel ellentétben időbeli korlát nélkül” – mondta a Világgazdaságnak Martonyi János, aki az első Orbán-kormányban is külügyminiszter volt, s most is az lesz. A

A régi-új külügyér hangsúlyozta: Oroszországgal stabil, átlátható, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat akarnak kialakítani – a tárgyalásokat még ellenzékben elkezdték –, így az orosz tőke Magyarországon ugyanolyan szívesen látott, mint bármely más

- Mi lesz az oroszokkal fenntartott kapcsolatokkal? Néhány cégben itt Magyarországon nem mindenki örül a jelenlétüknek.

– Oroszországgal már ellenzékben elindult a párbeszéd, s megegyeztünk bizonyos alapelvekben. Stabil, átlátható, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat akarunk, a kölcsönös bizalom alapján. Az orosz tőkét Magyarországon ugyanolyan szívesen látjuk, mint bármely más befektetést. A következő években, ha valóban akarunk egymillió új munkahelyet teremteni tíz esztendő alatt, erre szüksége van és szüksége lesz az országnak. Egyes stratégiai jelentőségű cégeknél ugyanakkor nem szeretnénk növelni a külföldi – ideértve az orosz – részesedést.

– Érvényes ez a Mol–Szurgutnyefty kapcsolatra is?

– Bár ez vállalati kérdés, abban bízom, hogy a Mol–Szurgutnyefty kérdés mielőbb megoldódik. A magyar–orosz kapcsolatoknak nincs szükségük sem feszültségforrásokra, sem közvetítőkre. Lényegesen növelni kell a magyar kivitelt Oroszországba. Ugyanígy a kínai tőkét is szívesen látjuk, és az odairányuló magyar exportot is meg kellene többszörözni. Indiával hasonló a helyzet. A kétoldalú kapcsolatok óriási lehetőségekkel kecsegtetnek. A külpolitika feladata az, hogy mindehhez a legjobb feltételeket megteremtse.

A felkért tárcavezető közölte az InfoRádióban, hogy a Fidesz még ellenzéki pártként kiépítette a kapcsolatot az orosz politikai tényezőkkel, ezt kormányon is folytatni kívánják. Világos beszédre, megbízhatóságra van szükség mindkét félnek - emelte ki.

Martonyi Oroszország orosz befektetés
Kapcsolódó cikkek