Közélet

Miniszterek kinevezve - Új kormány alakul - Események percről-percre

A mi forradalmunk az áprilisi választás lett - egy új elsöprő nemzetegyesítő korszak - mondta Orbán Viktor -akkor még leendő -miniszterelnök ma délelőtt a Parlamentben a plenáris ülés elején, így válaszolva a kormányprogram vitájában elhangzottakra. Sólyom László köztársasági elnök is részt vett az ülésen, amelyen megválasztják az új kormányfőt. Az Országgyűlés ezután elfogadta a kormányprogramot, Orbán letette az esküt, Sólyom László köztársasági elnök pedig átadta a miniszterek megbízóleveleit, akiket ezek után a Parlamentben mutattak be.

Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta minisztereit a Parlamentben.

Mint mondta, olyan embereket keresett, akik meg tudnak felelni az új rendszernek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt vezetők és készek politikai felelősséget viselni döntéseikért. Ezután az esküokmányokat írták alá.

Sólyom László köztársasági elnök a Sándor Palotában kinevezte a minisztereket.

Belügyminiszter: Pintér Sándor

Honvédelmi miniszter: Hende Csaba

Közigazgatási és igazságügyi miniszter: Navracsics Tibor

Külügyminiszter: Martonyi János

Nemzetgazdasági miniszter: Matolcsy György

Nemzeti erőforrás miniszter: Réthelyi Miklós

Nemzeti fejlesztési miniszter: Fellegi Tamás,

Vidékfejlesztési miniszter: Fazekas Sándor

Tárca nélküli miniszter: Semjén Zsolt

- Orbán Viktort az Országgyűlés  261 igen, 107 nem, 0 tartózkodás mellett miniszterelnöknek választotta.

- Orbán: új korszak kezdődik

Orbán Viktor ezekben a pillanatokban válaszol a kormányprogrammal kapcsolatos egész heti parlamenti vitára. "A mi forradalmunk az áprilisi választás lett - egy új elsöprő nemzetegyesítő korszak" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: ez a demokrácia legtisztább ereje, forrása a remény.

Orbán úgy emlékszik, hogy többen a konkrétumokat hiányolták a kormányprogramból. Szerinte azonban most csak a célokat kell kitűzni, nem lehet a következő 4 év összes vitáját előre végigvenni. Lesz bőven idő az intézkedésekről vitatkozni - mondta. A válság költségeit szerinte a pénzügyi szektornak kell vállalnia.

Azért nincs más párt programja a kormányprogramban, mert nem más pártok, hanem a Fidesz-KDNP nyerte a választásokat - magyarázta Orbán Viktor.

A ház elnöke Shmitt Pál köszöntötte a meghívott méltóságokat, minden nevet megtapsolnak, Bajnai Gordontól Paczolay Péterig - számolt be az Index.


[enews_gallery id='501280']

eskü Fidesz kormány Parlament
Kapcsolódó cikkek