Közélet

Visszaélésekben az élen

Hazánkban a leggyakoribbak a vállalati csalások a környező régióban – derült ki az Ernst & Young Globális Visszaélési Felméréséből. Az itthoni cégvezetők negyede tapasztalt komoly visszaéléseket saját vállalatánál az elmúlt két évben, miközben ugyanez az arány a régióban 14, globálisan pedig 16 százalékot tesz ki. A felső vezetők nagy többsége ugyanakkor egyre jobban tart a visszaélés és korrupció miatt megnövekedett személyes felelősség kockázatától. Az Ernst & Young Globális Visszaélés Felmérése a világ 36 országában több mint 1400 vezérigazgató, illetve belső ellenőrzési vezető megkérdezésével készült. A válaszokból kiderült, hogy világszerte a cégvezetők 76 százaléka tart a személyes felelősség kockázatának növekedésétől.

A szakértők szerint komoly gondot jelent, hogy a vállalatok nem készültek fel kellőképpen a konjunktúra visszatértével a csalások elszaporodására. A gazdaság várható fellendülése az elvárt teljesítménynövekedés hatásaként új kockázatokat hordoz magában, anélkül hogy a miatt már jelen lévő veszélyforrásokat megszüntetné. A válság alatt karcsúsított ellenőrző funkciók jó eséllyel nehezebben birkóznak majd meg feladatukkal.

A magyar cégek esetében a visszaélések gyakorisága mellett az is problémás, hogy a globális átlaghoz képest ritkábban indítanak fegyelmi eljárást abban az esetben, ha felszínre kerül egy ügy. Míg világszerte a megkérdezett cégek 46 százaléka tette ezt meg, hazánkban csupán 42 százalékos az arány.

A globális trend pedig egyre inkább abba az irányba mutat, hogy a felelősségre vonást a vezető beosztású érintettek sem kerülhetik el. A megfelelő szankciók következetes alkalmazása elengedhetetlen, hiszen a piaci szereplőknek fontos, hogy a társaság munkavállalói érezzék: tettük nem marad következmények nélkül – fogalmazott a felmérés kapcsán Bíró Ferenc, az Ernst & Young kockázatkezelési üzletágának vezetője.

A cégek ugyanakkor hiába vannak egyre inkább tudatában a visszaélésekben rejlő kockázatoknak, az önvédelem irányába tett lépéseik nem tükrözik ezt a felismerést. A felmérés szerint az elmúlt 12 hónapban tízből csupán négy cégvezetőtől kértek visszaéléssel kapcsolatos vizsgálatot, és a megkérdezettek csupán 28 százalékának kellett kockázati felmérést végeznie. Az üzleti etika terén egész Európában romlik a helyzet, és a vállalatoknak hathatós lépéseket kell tenniük, ha fenntartható fejlődésre kívánnak törekedni – sommázta a felmérés megállapításait Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója. VG




Kapcsolódó cikkek