Közélet

Igazságszolgáltatási reformot sürget a Transparency International

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi, rendkívüli ülésén a Transparency International ismertette a bírósági rendszer reformjával kapcsolatos javaslatait. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az 1998-ban létrehozott bírósági rendszer szervezeti függetlensége mellől hiányoznak az átláthatóság és a számon-kérhetőség megfelelő garanciái.

„A bírósági szervezet és a bírák tevékenységének átláthatósága iránti igényt különösen hangsúlyossá teszi az a tény, hogy a hatalommegosztás rendszerében a bírói hatalom gyakorlását a többi hatalmi ág csak nagyon szerény mértékben tudja a fékek és ellensúlyok eszközeivel befolyásolni” – mondta Alexa Noémi a Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető szerint a javasolt változtatások bevezetésével nőni fog a bíróságok és a bírák tekintélye és javulhat az igazságszolgáltatásba vetett bizalom.
 
A TI a bírói kinevezésekkel és elmenetellel kapcsolatban többek között azt javasolja, hogy országosan egységes, egyértelmű, világos, normatív, nyilvános, és ellenőrizhető követelményrendszert kell kialakítani a bírósági fogalmazók felvételénél.

A bírói munkafeltételekkel kapcsolatosan a TI úgy látja, hogy egy kötelező, kreditrendszerű képzést kéne bevezetni, a jogi képzéseken túl etikai, korrupcióellenes és antidiszkriminációs elemekkel.

Alexa Noémi Transparency International bíróság
Kapcsolódó cikkek