Közélet

Olcsóbb volt az EP-választás: csak 3,8 milliárd forintba került

Több mint 3,8 milliárd forintba kerültek a 2009. június 7-i európai parlamenti (EP) választá-sok, ám ez az összeg még így is alulmaradt a tervezettnél, mégpedig 245 millió forinttal – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéséből.

A választási feladatok lebonyolításához az Országgyűlés a 2009. évi költségvetési törvény-ben 4100 millió forint előirányzatot hagyott jóvá, melyből a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH) 3951 millió forintot, a Külügyminisztéri-umhoz (KüM) 86 millió Ft-ot és az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) fejezeten belül 63 millió forintot csoportosítottak át.

A választással kapcsolatos dologi kiadások 546 millió forintos előirányzata 422 millió forintra (77 százalékra) teljesült.
A választásokhoz kapcsolódóan az OVI 48 tagjának személyi juttatás kifizetésének átlaga 521 ezer forint/fő, a legkisebb összeg 200 ezer forint, a legnagyobb összeg 2,6 millió forint volt.

Az OVI vezetője, a helyettese és a 900 ezer forint feletti juttatásban részesülő két fő céljutal-ma összegének meghatározásánál nem vették figyelembe, hogy a kitűzött célfeladat egy részét az érintett dolgozók munkaköri leírása is tartalmazta.

Az ÁSZ kitér arra, hogy a választás informatikai rendszere megfelelően működött, nem adó-dott olyan probléma, amely „feldolgozási fennakadást, tájékoztatási zavart vagy összesítési hibát okozott volna”. Az önkormányzati miniszter elfogadta választásban részt vevőknek a kiadásokról készített elszámolásait: a kiadás 3855 millió forint, a maradvány 245 millió forint volt – áll a jelentés összegzésében, amely szerint az illetékes szervek eleget tettek ellenőrzési kötelezettségüknek.

állami számvevőszék választás ovi kiadás EP
Kapcsolódó cikkek