Közélet

Bukni vagy nem bukni: ez már nem kérdés

Újra meg lehet buktatni második év végétől az alsó tagozatos diákokat, az évismétlést pedig már a szülők sem akadályozhatják meg – ezek a változások lépnek majd életbe a tegnap elfogadott közoktatási törvény módosításának értelmében. Egyesek szerint ennek már épp itt volt az ideje, mivel az évismétlés gyógyír lehet arra a problémára, hogy az általános iskolákból kikerülő diákok tudása gyakran kritikán aluli.

Mint ahogy az már köztudott, az országgyűlés tegnap fogadta el a közoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében második év végétől ismét meg lehet buktatni az alsó tagozatos diákokat, az évismétlést pedig már a szülők sem vétózhatják meg. Az első évfolyamon a diák viszont csak akkor buktatható meg, ha az igazolt és igazolatlan mulasztások miatt nem tudta teljesíteni a tanulmányi követelményeket.

Az már régóta látható, hogy az általános iskolai oktatás nem maradhat a jelenlegi színvonalon – mondta a Világgazdaság Online-nak Bihall Tamás, a borsodi iparkamara elnöke. Meglátása szerint az általános iskolákból kikerülő diákok tudásában óriási hiányosságok vannak, amit már a középiskolai tanulmányok során már lehetetlen pótolni.

Bihall Tamás szerint a tegnap elfogadott törvénymódosítás jó irányba mutat, hiszen a buktatás és a számonkérés fegyelmet teremthet az általános iskolákban, ezáltal gyarapodhat a nebulók tudása is.

Hasonló véleményen van Vaczkor Judit, általános iskolai tanárnő is, aki szerint épp ideje volt annak, hogy a szülők befolyását némiképp enyhítsék a közoktatásban. Tapasztalata szerint ugyanis mára már ott tart a közoktatás, hogy a szülő és a gyerek dirigál, míg a tanár csendben hallgat.

A tegnap elfogadott törvénymódosítás egyébként tartalmazza azt is, hogy minden iskola maga döntheti el, hogy érdemjeggyel, vagy szöveges értékeléssel minősítik-e a nebulók teljesítményét.

Iskolaváltásnál, vagy ha más esetben erre szükség van, az intézmény a szülő kérésére köteles a félévi és az év végi minősítést osztályzattal is kifejezni. Az iskola által alkalmazott értékelés osztályzatra való átváltásának szabályait a helyi tantervben kell meghatározni. Az iskola pedagógiai programjában azokat a tananyagokat, tantárgyakat is meg lehet határozni, amelyekből a tanuló teljesítményét nem kell értékelni, és az iskola eltekinthet a magatartás és szorgalom minősítésétől is.

Azok az iskolák, amelyek a tanulók teljesítményét már a 2010/2011. tanév második félévétől osztályzattal kívánják minősíteni, azok év végéig áttekintik pedagógiai programjukat és - ha a fenntartó ehhez hozzájárul- a szükséges változtatásokat átvezetik.

Azok az intézmények, melyek az általános iskola 2-4. évfolyamán a szöveges minősítést alkalmazzák, az osztályzatra való átváltás szabályait helyi tantervükbe 2010. december 31-ig építik be. A változtatások szeptember 1-től lépnek hatályba. A parlament a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését kérte.

közoktatási törvény oktatás kormány bihall tamás
Kapcsolódó cikkek