Közélet

Hankiss: senki sem tudja, hogy ki mit akar

Húsz éve még lehetett reménykedni abban, hogy beindul a társadalom magára találása, de néhány apró jeltől eltekintve ez a vártnál sokkal rosszabbul sikerült - mondta a szociológus az ATV-ben.

Hankiss Elemér szerint senki sem tudja, hogy ki mit akar. Úgy véli, hogy az elmúlt 20 és az előtte levő 60-70 évben is csak két – a jól működő társadalomhoz szükséges – tényező, a politika és az üzleti világ működött, a harmadik, a társadalmi tényező nem. Az utóbbi nyolc évben a politika rosszul működött, a biznisz virágzott, társadalom szinte nem létezett.
Hankiss szerint egy élő társadalom felelős állampolgárai tudják, hogy mit akarnak, saját érdekeiket másokéval egyeztetik, felelősséget vállalnak lakóhelyükért, annak jövőjéért.

Elmondta, hogy húsz éve még lehetett reménykedni abban, hogy beindul a társadalom magára találása, de néhány apró jeltől eltekintve ez a vártnál sokkal rosszabbul sikerült.

A szociológus szerint az elmúlt húsz év politikai elitje átvette a kádári mentalitást, aminek lényege, hogy „mi tudjuk, mi a jó nektek.” Ebbe a szavazópolgár csak négyévente szólhat bele a parlamenti választások alkalmával, de az elvégzett kormányzati munkát gyakorlatilag senkitől nem kérheti számon. Szerinte azért rossz ez a választási rendszer, mert a megválasztott képviselő pártja érdekeit szolgálja.

ATV-->

Hankiss Elemér parlamenti választások társadalom
Kapcsolódó cikkek