Közélet

A legizgalmasabb műszer

Van, aki szerint ez a valaha épített egyik legizgalmasabb tudományos mérőeszköz. A sötét anyag felderítésére, a mikroszkopikus fekete lyukak megtalálására, az Univerzum elveszett tömegének felderítésére is adatokat szolgáltathat a CERN-ben épített hatalmas műszer - írja a világtudomány.hu.

Az Alfa mágneses spektrométer (AMS) voltaképpen egy részecskefizikai kutatóeszköz, amely a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolva a kozmikus sugárzás mérésével kutat sötét anyag és antianyag után. A berendezés feljuttatását többszöri halasztás után jövő februárban tervezik a Nemzetközi Űrállomásra, az utolsó űrrepülőgép felbocsátásakor.

Az AMS-t jövő kedden szállítják át az amerikai légierő egy speciális légi szállítóeszközével, egy Galaxy repülőgéppel Genfből a Kennedy Űrközpontba, Floridába, ahonnan a tervek szerint jövő februárban bocsátják fel az űrrepülő program utolsó útján és juttatják el az ISS-hez, vagyis a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az AMS segíthet annak megválaszolásában, hova tűnt az antianyag az Univerzumból, hol van az Univerzum elveszett tömege, az úgynevezett „hideg sötét anyag”, előfordul-e „idegen kvark anyag” a kozmikus sugárzásban, maradtak-e az ősrobbanás után mikroszkopikus fekete lyukak? A több mint 300 000 csatornán keletkező adattömeget az ISS infrastruktúrájának segítségével küldik a Földre.

További részletek a világtudomány.hu-n

műszer cern fekete lyuk
Kapcsolódó cikkek