Közélet

A munkanélküliség öl, butít és beteggé tesz

Kiközösítés, szociális stigmák, leértékelődés – sokan így élik meg azt, hogy munkanélkülivé válnak. A pszichikai megterhelés pedig meg is betegít, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) tanulmánya szerint a munkanélküliség nem csak anyagi, hanem egészségi problémákat is okoz.

A Frankfurter Rundschau mai száma ismerteti a tanulmányt, amely szerint a 15 – 24 éves korcsoportban átlagosan 3 százalék a megbetegedések aránya, ugyanez a munkát keresők körében 4,4 százalék – olvasható a Világtudomány összeállításában. A kor előre haladtával a különbség egyre növekszik, 55 – 59 év között a munkanélküliek több mint kétszer annyit betegek, mint azok, akiknek van munkája, a megbetegedések aránya 15,2 százalék.
 
Németországban nem megfelelő a munkanélküliek egészséggondozása, figyelmeztet a DGB, utalva arra, hogy csaknem 540 ezer munkanélküli állította azt: egészségi gondjai vannak.
 
Egy korábbi vizsgálat alapján is, ahogy növekszik a úgy emelkedhet bizonyos betegségek száma. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutató szerint még azok körében is megemelkedik bizonyos betegségek gyakorisága, akik munkahelyük elvesztése után viszonylag gyorsan újra munkába állhatnak.

Azt már korábbi kutatások is igazolták, hogy a beteg emberek mintegy 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel veszítik el munkahelyüket egészséges társaikhoz képest.

Azok a dolgozók, akik önhibájukon kívül veszítik el állásukat, 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel ítélik saját egészségi állapotukat rosszabbnak, mint dolgozó társaik, és azok körében, akik egészségesek, 83 százalékkal nő meg valamilyen betegség hirtelen megjelenési esélye. A szakember szerint ez a stresszhelyzettel összefüggő emelkedés még azok körében is kimutatható, akik gyorsan újra munkát találnak.

Az amerikai szakemberek egy furcsaságra is felfigyeltek: a fizikai munkát végzőket mintegy kétszer olyan súlyosan érinti munkájuk elvesztése, mint az értelmiségieket: a fizikai munkások kétszer olyan nagy valószínűséggel számolnak be rossz egészségi állapotról ez után az esemény után.

munka harvard betegség egészség dolgozó
Kapcsolódó cikkek