Közélet

Fogyatékosok itthon - Jogsértések és kiszolgáltatottság

Rendszeresen és tömegesen sérülnek a nagy, totális intézetekben élő mintegy 25 ezer fogyatékos személy emberi jogai Magyarországon, és még mindig tízezrek kiszolgáltatottak és maradnak valódi segítség nélkül az elavult gondnoksági rendszer miatt.

A teljes magyar jogrend nélkülözi az ésszerű alkalmazkodás fogalmát és követelményét, amely a fogyatékos személyek egyéni szükségleteinek biztosítását írja elő a teljeskörű társadalmi részvételük biztosítása érdekében.

Ilyen és sok más problémát állapít meg a „Fogyatékos személyek jogai vagy fogyatékos jogok” című civil árnyékjelentés, amely a két évvel ezelőtt hatályba lépő fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben (továbbiakban Egyezmény) vállalt kötelezettségek teljesülését vizsgálja. A 254 oldalas dokumentum szerzője a magyar fogyatékosügyi szervezeteket és szövetségeseiket tömörítő Magyar Fogyatékosügyi Caucus, amely a teljes jelentést augusztus 10-én hozza nyilvánosságra a kormány és az érintett szervezetek részvételével Budapesten.

Az árnyékjelentés mellett a magyar kormánynak legkésőbb ősszel kell elkészíteni az első ország-jelentést.

fogyatékos ENSZ jelentés gondnok egyezmény társadalmi szervezet fogyatékosság
Kapcsolódó cikkek