Közélet

Párizs sorra küldi haza a nyomortelepeken élő romákat

Párizs csütörtökön beváltotta fenyegetését, és megkezdte a francia területen, nyomortelepeken és "bádogvárosokban" élő romániai származású romák hazatoloncolását.

Csütörtökön már meg is érkezett Romániába az a több tucatnyi Franciaországból kitoloncolt roma, akik az elsők között tértek haza a Nicolas Sarkozy francia elnök által elrendelt biztonsági intézkedés következményeként.

A román belügyminisztérium közlése szerint csütörtökön összesen 93 személy utazott vissza Franciaországból Romániába repülőgépen. Az érintettek személyenként 300 euró (gyermekenként 100 euró) hazatérési támogatást kaptak az államtól.

A bukaresti Aurel Vlaicu repülőtéren az AFP hírügynökség megszólaltatta az egyik visszatoloncolt roma férfit, aki elmondta, hogy feketén dolgozott Franciaországban, ahol nehéz volt a sorsuk, mert a rendőrök és a helyi hatóságok állandó nyomás alatt tartották őket. Hozzátette: nem tudja, mihez fog kezdeni Romániában, az sem kizárt, hogy visszamegy Franciaországba.

A következő napokban megkezdődik a bulgáriai romák hazaküldése is Franciaországból; a Bulgaria Air légitársaság csütörtöki közlése szerint az első csoport 25 fős lesz. A kiutasítottakat a Párizst Várnával közvetlenül összekötő légi járaton szállítják el. További 28 személy hazautaztatása szeptember elején kerítenek sort.

Mindannyian a közé a 700 ember közé tartoznak, akiknek a hazatoloncolását csütörtökön kezdték meg a francia hatóságok. Bolgár becslés szerint a Franciaországban lakó bolgár állampolgárok közül 2-3 ezren tartoznak a cigány kisebbséghez. Az ország összlakosságában tíz százalék körül mozog az arányuk. Krisztalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai biztos egy csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: reméli, más országok nem követik a francia példát.
Élesen bírálta csütörtökön a Trud című független bolgár lap, hogy a francia hatóságok megkezdik a felszámolt illegális romatelepek bolgár és román lakóinak hazaküldését az országból.

"Franciaország fogja magát, és visszaküldi nekünk a romákat. Nagy köszönet (merci) érte! Mi engedelmesen visszavesszük őket, hiszen mi mást is tehetnénk?! Most azonban egy kicsit össze vagyunk zavarodva: akkor a romák európaiak vagy nem teljesen? Vagy csak ritkán és nem mindenütt? Vagy európaiabbak, ha a gettóban maradnak?" - veti fel a kérdést a Trud jegyzetírója.

"Ha pedig Európába költöznek - folytatja -, akkor azonnal a társadalom bűnözői hajlammal rendelkező elemeivé válnak, akik kéregetnek, szemetelnek és szabotálják a nyugati demokráciát. De akkor hol van a szabad költözési jog? Valakinek kijár, míg a romáknak nem. Amennyiben az európaiság egy kettős mércét jelent, akkor azért többszörösen is Merci" - írja végül a független bolgár újság.

Traian Basescu román államfő szerint a párizsi események rávilágítanak arra, hogy szükség lenne egy olyan európai programra, amely a romák integrációját veszi célba. "

Aurel Vlaicu cigány kisebbség roma Párizs
Kapcsolódó cikkek