Közélet

Az önkéntesség évét ünnepeljük jövőre

Az Európai Unió Tanácsa 2009. november 27-i határozatában a 2011-es évet az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének nyilvánította. Az ENSZ szintén kiemelten fontosnak tartja az egyenlőséget, szolidaritást, valamint az egyéni és a kollektív szabadságot szimbolizáló önkéntes munkát, és az önkéntességet támogató programokat hirdetett meg 2011-re.

Az európai év általános célja, hogy – elsősorban a tapasztalatok és a helyes gyakorlatok cseréjén keresztül – ösztönözze és támogassa a Közösséget, a tagállamokat, a helyi és regionális hatóságokat abban, hogy megteremtsék az Európai Unióban (EU) az önkéntes tevékenységeknek a civil társadalom számára ösztönző feltételeit, valamint hogy növelje az önkéntes tevékenységek láthatóságát az EU-ban.

Az önkéntesek saját idejüket, lelkesedésüket, munkájukat fordítják arra, hogy segítséget nyújtsanak a hátrányosabb helyzetben lévő országok társadalmainak, ezáltal közelebb hozva egymáshoz a különböző gazdasági és szociális hátterű embereket, társadalmi csoportokat

Az önkéntes tevékenységek mind az önkéntesnek, mind a közösségeknek és a társadalom egészének a javára szolgálnak. Emellett az emberi, társadalmi, generációs vagy környezetvédelmi szükségletek és problémák kezelésének eszközei is az egyének és a szervezetek számára.

Az önkéntes tevékenységek nem helyettesítik a hivatásszerű, fizetett munkalehetőségeket, de hozzáadott értéket nyújtanak a társadalom számára.

Az önkéntesek leggyakrabban a közegészségügyi helyzet javításában (pl. szennyezett ivóvíz elleni harc), az egészségügyi felvilágosításban (pl. AIDS, malária ellenes prevenciós kampányok), a gyermekek nevelésében (pl. tanítás, iskolák építése, helyi tanárok képzése), hátrányos helyzetű rétegek támogatásában (pl. árvaházak, szociális otthonok üzemeltetése), valamint mezőgazdasági területeken (pl. sivatagosodás elleni küzdelem, faültetés) tudnak aktívan segíteni a fejlődő országok társadalmainak. Az és az ENSZ ezért a 2011-es évet egyaránt az önkéntességnek szenteli.

önkéntes Európa szociális ügyek egészségügy
Kapcsolódó cikkek