Közélet

Ismét indul az Újrahasznosítási Hónap

Negyedszer is útnak indul az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, hogy egy hónapon át játékos eszközökkel buzdítsa a hulladékok újrahasznosítására Magyarország diákjait. Az Újrahasznosítási Hónap 2010-ben minden idők legzöldebb fesztiválidényét követi. A 2010-es évek ifjú generációja számára már minden helyszínen természetes adottság a szelektálás lehetősége.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a magyar diákokat a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. Idén megújult a rendezvénykamion arculata a természetben zajló körforgást idézik, arra ösztönözve a fiatalokat, hogy segítsenek hasonlóan természetes folyamattá tenni a csomagolások újrahasznosulását.

Az Újrahasznosítási Hónap rendezvénykamionja 2010. szeptember 8. és október 6. között 19 városba látogat el, mindenütt egy-egy napig várja az érdeklődő közönséget a vendéglátó városok által kijelölt közterületen, Budapesten szeptember 8-án és 9-én a Millenáris Parkban tekinthető meg. Az Újrahasznosítási Hónap kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható, megérinthető.

Az Újrahasznosítási Hónap 2010-es őszi programja minden idők legzöldebb fesztivál-idényéből merít lendületet: az idei év nyári fesztiváljain rendezvénytípustól függően a keletkezett hulladék 20-55 százaléka visszakerült az újrahasznosítás rendszerébe.
Az Újrahasznosítási Hónap budapesti sajtóbemutatóján Sziromi-Nagy Tamás, a Zöldövezet Társulás elnöke arról számolt be, hogy a szelektív hulladékgyűjtési rendszer alkalmazásával idén 18 nyári rendezvényen összesen 480 m3 hulladékot gyűjtöttek vissza.

A legnagyobb fesztiválokon – VOLT, Stargarden, Balaton Sound, Hegyalja Fesztivál, Sziget, SZIN – gyűjtött összesen 11,5 tonna szelektív hulladékban a legnagyobb részt a PET-palackok képviselték (7,5 tonna), de több mint 1,5 tonna üveghulladék is visszatért a hasznosítás csatornáiba. A fesztiválok mellett már a sportrendezvények is egyre gyakrabban keresik a környezetkímélő megoldásokat, a ma kezdődő Triatlon Világbajnokság helyszínein például és repohár is lesz a Zöldövezet és az ÖKO-Pannon szervezésében.

csodák palotája zöldövezet társulás újrahasznosítási hónap öko-pannon
Kapcsolódó cikkek