Közélet

Orbánnak nem lesz őszödi beszéde?

Az önkormányzati választás után Orbán Viktor miniszterelnök nem fogja elmondani saját őszödi-beszédét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor. A Vision Politics igazgatója szerint még mindig kérdés, hogy a második Orbán-kormány célja a tűzoltás, vagy a radikális rendszer-átalakítás lesz-e.

Száz nap után még nem egészen tiszta a kép, hogy a kormány a kétharmados felhatalmazásával mire szánja el magát. Erről ma felelősségteljesen nem lehet nyilatkozni - mondta a a Vision Politics igazgatója az Inforádió Aréna című műsorában. A kormány azonban nem arra vár, hogy az önkormányzati választások után nyíltan beszélhessen a teendőkről, hanem legfeljebb a cselekvési szabadságát akarja visszanyerni - fűzte hozzá.

Nem lesz újabb őszödi beszéd

Sokan úgy gondolják, hogy ha lezajlott a szavazás, Orbán Viktor is elmondja a maga őszödi beszédét. Ebben nem hisz Török Gábor. Szerinte ha lesznek is megszorítások, akkor a kormány mindent megtesz majd, hogy ezeket másképp mutassa be a közvéleménynek.

A politológus úgy véli, hogy az ilyenfajta kommunikációnak, ha nem is hosszú távon, de van szerepe. Hosszú távon ugyanis a választói ítélet kevésbé befolyásolható szavakkal, mert már kialakult a kép a kormányzati teljesítményről - fejtette ki.

Török Gábor szerint az év végén az Orbán-kabinet nem követheti el azt a hibát, hogy a saját fejéhez szegezi a fegyvert, és látványosan bevallja: megszorításokra készül. Ehelyett meg kell próbálnia értelmezni az intézkedéseket, vagy akár az előző kormány teljesítményével összhangba hozni azokat, miként azt Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen tette.

A kormányfő beszédében azt mondta, ha a szocialisták nem halmoztak volna fel ekkora adósságot, akkor például lenne pénz nyugdíjemelésre - emlékeztetett a politikai elemző.

Hozzátette: nem valószínű, hogy a választás után bármiféle csalódottság jelenhetne meg az országban. Talán valamivel többet tudunk majd, hiszen a költségvetési vitában kiderül, hogy mi mennyi. Török Gábor úgy véli: még egy megszorító büdzsének is lehet olyan értelmezést adni, hogy a választók számára ne legyen rögtön világos a szándék.

Tervek is vannak vagy csak célok?

Erről a kormányzati szándékról a politológus azt mondta: nem lát benne eltervezettséget. Habár sokan arról beszélnek, hogy a Fidesznek konkrét elképzelései vannak az egész ciklusra vonatkozóan, Török Gábor úgy gondolja, ezek csak célok, semmint megvalósítható tervek.

Súlyosabb gondnak véli az elemző, hogy láthatóan menet közben kellett változtatni a célokat. Hiszen a költségvetési számok, (finoman szólva), alakulása rákényszeríti a Fideszt, hogy már most egészen másfajta költségvetéssel jelentkezzen, mint amilyet feltehetően tervezett volna.

Szokott ez így lenni. Azonban úgy tűnik, nem világos és előkészített, hogy a Fidesz mit szeretne tenni, különösen az államháztartás ügyében - jegyezte meg Török Gábor.

Ennek ellenére a kormányzati cselekvés tekintetében óriási változásokat hoz majd az önkormányzati választás utáni időszak. Egyrészt mert elő kell állni egy világos tervvel, másrészt pedig kiderül majd az is, hogy van-e a Fidesznek szándéka arra, hogy a sokat emlegetett alrendszereket átalakítsa-e, avagy ezeket a problémákat másképp próbálja meg orvosolni - szögezte le.

Török Gábor szerint a Fidesznek rövid időn belül tudatnia kell, hogy tűzoltás a célja, vagy pedig a rendszer radikális átalakítása.

A kormánypárti politikusok beszédeit hallgatva a politológus számára úgy tűnik, hogy az még nyitott, hogy a az az egészségügy és az oktatás területein lesznek-e rendszerszintű változások vagy sem. A következő négy éves ciklus megítélése szempontjából ezek kulcskérdések - jelentette ki Török Gábor.

Orbán Viktor őszödi beszéd őszöd Fidesz
Kapcsolódó cikkek