Közélet

"Ratkó Anna Boross Péter álarca alatt settenkedik vissza"

„A nők jogaiból, döntési szabadságából és emberi méltóságából nem engedhetünk. Nem akarjuk újra Ratkó Annát, még ha Boross Péter álarca alatt is settenkedik vissza a közéletbe” - mondta Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke egy vasárnapi pártrendezvényen, Győrben.

Gurmai Zita rámutatott: az elmúlt időszakban a Fidesz frontális támadást indított a nők ellen. Úgy vélte, különösen felháborító, hogy a Fidesz tűri a nők effajta sértegetését, s különösen azon nők fájdalmának a további növelését, akiknek nem lehet gyermekük. A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy Boross Péter volt miniszterelnök egy pár hete adott interjújában azon meggyőződésének adott hangot, hogy a meddő nőknek is gyermektelenségi adót kellene fizetniük.

A volt miniszterelnök hozzátette, „nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből”, Ratkó Anna, Rákosi Mátyás minisztere pedig szobrot érdemelne. Boross Péter az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a nők nem a munkahelyeken, hanem a szülőszobán pótolhatatlanok.

Gurmai Zita erre válaszul kifejtette: tisztességes nő visszautasítja, hogy ilyen szégyentelen módon tenyészállattá silányítsák. „A gyermekvállalás az élet legszentebb, legcsodálatosabb élménye, amit az ember nem vezényszóra és nem kötelességből csinál”-mondta. Az MSZP Nőtagozatának elnöke szerint önmagában is óriási fájdalom, ha valaki szeretne, de nem lehet gyermeke. A büntetőadó azokat is csak megalázza, akiknek ugyan lehetne, de – például – párkapcsolati okokból egyelőre nincs gyermeke.

„Az adópolitikának, a népesedési politikának nem büntetnie, hanem ösztönöznie kell. Olyan környezetet kell teremteni Magyarországon, ahol jó gyermeket vállalni, ahol jó gyermeket nevelni. Ehhez a női foglalkoztatás támogatására, gyermek- és családbarát munkahelyekre, valamint óvodákra és bölcsődékre van szükség. Ez a göröngyösebb, de egyetlen járható út!” – tette hozzá a szocialista politikus.

Gurmai Zita Boross Péter gyermektelenségi adó Ratkó Anna
Kapcsolódó cikkek