Közélet

Török Gábor: Az MSZP bizonyította, hogy nem roppant meg

Török Gábor politológus blogjában összegzi az önkormányzati választáson induló pártok ajánlószelvény-gyűjtési teljesítményét.

A Fidesz újabb rekordot ért el: a jelentősen csökkentett önkormányzati létszám mellett is (a korábbi 29 ezerről 20 és fél ezerre olvadt az összes megpályázható pozíció száma) minden idők legtöbb jelöltjét állítja csatasorba, több mint 8 ezret.

A 3177 polgármesteri állás közül 1140 esetében van fideszes pályázó; nem néztem végig az összes korábbi választást, de emlékeim szerint erre még soha nem volt példa. Nem kétséges, hogy október 3-án este soha nem látott egyértelmű eredmény születhet: az összes megyei közgyűlésben, a megyei jogú városokban, valamint a fővárosi kerületek és a tízezernél nagyobb lélekszámú városok többségében is a Fidesz kerülhet hatalmi pozícióba – olvasható Török Gábor blogján.

Az MSZP bizonyította, hogy a szervezetsége még nem roppant meg, számomra meglepően könnyen teljesítették a jelöltállítást. Közel 200 polgármester-jelöltjük, minden fontosabb helyen, valamint 19 megyei listájuk biztosíthatja, hogy az önkormányzatokban továbbra is jelen legyen a szocialista párt - s ez akkor is igaz, ha Budapesten és a megyei jogú városokban eddig birtokolt pozícióikból minden bizonnyal sokat veszítenek.

A Jobbik közel került az MSZP-hez, de azért a számok azt mutatják, hogy a politikailag fontos helyeken még jelentős lemaradásban van a radikális párt. 15 fővárosi kerületben mutat a honlap polgármester-jelöltet, néhány megyei jogú városban nincs jobbikos induló a polgármesteri posztért (Kecskemét, Érd, Dunaújváros, Szeged, Tatabánya, Salgótarján, Veszprém), viszont az összes megyei közgyűlési listájukat benyújtották (valamiért Somogyban kettőt is – bár ez bizonyára csak technikai hiba). Fontos észrevenni, hogy a Jobbik a jelöltállítás kapcsán ott is megelőzte az LMP-t, ahol a parlamenti választáson még gyengébben szerepelt nála: Budapesten a Jobbiknak meglepetésre több helyen lesz indulója.

Nagy hajrával megmenekült a komoly visszhangot kiváltó kudarctól az LMP, ha nem került túl sok rontott vagy problémás ajánlás a benyújtottak közé, akkor Jávor Benedek neve szerepelhet a főpolgármesteri szavazólapon.

LMP MSZP ajánlószelvény Jobbik Fidesz kopogtatócédula önkormányzati választás
Kapcsolódó cikkek