Közélet

Hamarosan szabályozzák az otthonszülést

Már a jövő héten egyeztetnek az otthonszülés szabályozásáról, a rendelet kidolgozásába bevonják az érintetteket is. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a kisbabák otthoni világra hozásához hazánkban nincsenek meg a feltételek.

Az október elején történt újabb kórházon kívüli szüléssel kapcsolatos sajnálatos események felvetették, hogy előrevegyék az otthonszülés ügyét - mondta a Magyar Rádió Napközben című műsorában

a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára Szócska Miklós azt is kijelentette, hogy az otthonszülés támogatóit is bevonják a jövő héten kezdődő egyeztetésbe. Ma az otthonszülés törvényi háttere szabályozatlan, de a feltételek sem adottak ehhez, mert például a mentő nem tud az ország minden pontján biztonságos időhatáron belül kiérkezni a beteghez.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

Október elején egy, az otthonszülés mozgalom által létrehozott Születésházban egy újszülöttet újra kellett éleszteni, az anyát és a csecsemőt is kórházba kellett vinni. A szülésnél a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes, az otthonszülés mozgalom vezetője és több bába segédkezett. A bábák azt állították: nem tervezett, hanem váratlanul gyors lefolyású szülés történt, és a kismama csak tanácsadásra érkezett. Geréb Ágnest még aznap foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt őrizetbe vették, később pedig előzetes letartóztatását is elrendelték.

otthonszülés Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkár geréb ágnes
Kapcsolódó cikkek