Közélet

Íme, az idei orvosi Nobel-díj tulajdonosa

Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztéséért - jelentette be a svéd Karolinska Intézet Stockholmban.

A 85 éves Edwards a legmagasabb orvostudományi elismeréssel 10 millió svéd koronát (mintegy 300 millió forintot) is kap. "A tudós eredményei tették lehetővé a terméketlenség kezelését, amely orvosi állapot az emberiség jelentős részét, az összes pár több mint 10 százalékát érinti világszerte" - áll az intézet közleményében. Az első lombikbébi 1978-as megszületése óta négymillió gyerek született világszerte.

Jelentkezzen a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára - Merre tart az egészségügy? Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás

Amerikában ma már minden 100. újszülött méhen kívül fogan. Magyarországon 1988 óta végeznek „in vitro fertilizációt”, vagyis méhen kívüli megtermékenyítést, és évente csaknem 2000 lombikbébi jön a világra. Az eljárás sikere nagyban függ a leendő anya életkorától, táplálkozásától és az őt érő környezeti hatásoktól. A mesterséges megtermékenyítés 30 év alatti nők esetében 30–35 százalékban sikeres, 30–35 év között kb. a nők egynegyede esik teherbe, 35 és 40 éves kor között 15, 40–45 éves korban pedig csupán a nők 5 százaléka esik teherbe. 45 éves kor fölött 100-ból egy szerencsés példáról van tudomásunk.

Nobel-díj fertilizáció lombikbébi orvosi in vitro
Kapcsolódó cikkek