Közélet

Először hangzott fel az „Orbán takarodj!” - Fotók!

Gyurcsány Ferenc szerint tolvaj kormánya van az országnak

Az első üdvrivalgás akkor hangzott fel tegnap a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén a budapesti Vértanúk terén, amikor a mintegy háromezres tömeg meglátta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt az óriáskivetítőn. A szervezet az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása ellen hirdetett demonstrációt Nagy Imre szobrához.

Már messziről hallatszott: ez az első tüntetés az új kormány ellen: zúgott az Orbán takarodj! rigmus. Erre válaszul persze felhangzott a „Gyurcsány takarodj” a hívatlanul megjelent ellentüntetőktől, akiket azonban kisebb csetepaté és dulakodás után rendőri segítséggel elhessegettek. „Fenséges dolog az ország házánál látni demokraták ezreit, akik azért jöttek el, hogy kifejezzék, hogy nem hallgatnak” – kezdte feltűnően indulatos beszédét Gyurcsány Ferenc. Szerinte 2006-ban a jogosan elégedetlen tüntetők mellett nagy számban voltak olyanok is, akik puccsot akartak, és mögöttük a jelenleg kormányzó erők álltak felbujtóként.

„A mai kormány tolvaj kormány. Orbán Viktor előbb hazudott, majd csalt, végül lopott” – sorolta. Vastaps fogadta, amikor leszögezte: a demokraták megvetik Orbán Viktort, mert a kormányfő „elveszi a pénzünket, belenyúl a zsebünkbe, a javunkat akarja, de mi nem adjuk!” Gyurcsány szerint ilyen helyzetben a köztársasági elnök nyújthatna védelmet, ám a Sándor-palotában a Fidesz bábja lakik, aki összevissza beszél, éppen ezért nem méltó a tiszteletünkre.

„Maradt egy eszköz a kezükben, mégpedig a népi kezdeményezés arról, hogy legyen népszavazás az alkotmányról” – lelkesítette híveit a Demokratikus Koalíció Platform elnöke. Felszólalt Bauer Tamás közgazdász is, aki szerint a magánnyugdíj-rendszer 2 millió ember rendszere és ha azt megszüntetik, akkor mostantól számítva 4-5 generáció nyugdíját sodorják veszélybe. „Ezért senki ne lépjen vissza a magánból az állami nyugdíjrendszerbe” – tanácsolta.


[enews_gallery id='362556']

Gyurcsány demonstráció Ferenc orbán-kormábny tüntetés
Kapcsolódó cikkek